Vlooien en Teken

Vlooien
katten-vlooien,tekenmijten Alleen de volwassen vlooien vinden we terug op de hond of kat. De eitjes, larven en poppen bevinden zich in de omgeving. Het gevaar zit dus in de duizenden eitjes en larven die zich schuilhouden in het tapijt en tussen de plinten.
Het is aan te raden om je kat elke maand te behandelen met een anti-vlooi preparaat.

 

Teken
De is een spinachtige diertje met vier paar poten. Ze is een speldenknop groot, maar haar met bloed volgezogen achterlijf zwelt op tot bijna 1 cm doorsnede.
In het voorjaar legt de teek eitjes, waarna ze sterft. Na 4 weken komen de larven uit de eitjes. Deze larven klimmen bij gunstig weer onmiddellijk in de planten naar boven. Ze kunnen hier wel een jaar lang wachten voordat er een prooi langskomt. Ze nemen hun eerste bloedmaaltijd op kleinere dieren: muizen, egels, konijnen, vogels enz.
In de winter slaapt de larve om in de lente als nimf te ontwaken.
In de vroege zomer neemt ze een tweede bloedmaaltijd, waarbij ook de grotere dieren in aanmerking komen. Hierna groeit ze uit tot een volwassen teek. Deze neemt in de nazomer een derde bloedmaaltijd om daarna te paren. Na de winterslaap begint de 2-jarige cyclus opnieuw. Ze neemt dus slechts 3 bloedmaaltijden: 1 per levensfase.
Verwijder een teek met de in de handel verkrijgbare tekenpincet of -lasso. Pas nadat de teek verwijderd is de wond ontsmetten.