Turkse van

Herkomst
De Turkse van is een kattenras dat zonder inmenging van de mens is ontstaan aan de voet van de berg Ararat in het oosten van Turkije. In 1955 bezochten twee vriendinnen het gebied rond het Vanmeer en zij raakten onder de indruk van de kleurrijke, halflangharige verwilderde katten die daar zo talrijk voorkwamen. Een van hen wist 2 exemplaren te vangen en nam deze mee naar huis. Deze twee dieren, beiden overwegend wit met de zo kenmerkende rode aftekeningen, kregen grote bekendheid. Ze vormden samen met andere importen van enkele jaren daarna, de basis voor de fokkerij van Turkse vans in Europa.

Karakter
Turkse vanDe Turkse van heeft een bijzonder temperament dat vraagt om een eigenaar die inzicht heeft in het karakter van katten. Turkse vans zijn aanhankelijk en doorgaans erg gesteld op mensen, maar de meeste zullen het u duidelijk laten voelen als ze onhuis bejegend worden. Turkse vans hebben de neiging zich aan één persoon binnen het gezin in het bijzonder te hechten.
Turkse vans zijn actieve katten die graag jagen en spelen. Hierbij tonen ze zich heel moedig en waar een andere kat onder de indruk kan raken van harde geluiden of een onverwachte reactie van het prooidier zal de Turkse van juist aangemoedigd worden.

Verzorging
Zoals alle halflangharige katten heeft de Turkse van maar weinig vachtverzorging nodig. De vacht neigt niet tot klitten omdat er geen ondervacht is, dus zal het toereikend zijn deze zo nu en dan met een zachte borstel of een grove kam te fatsoeneren.

Uiterlijke kenmerken
Lichaam
De Turkse van is een middelgrote kat met een lang, gespierd en krachtig lichaam. De poten zijn gemiddeld van lengte en de voeten zijn sierlijk en rond. De lengte van de dikke staart staat in goede verhouding tot het lichaam.

Kop
De kop van de Turkse van heeft een stompe, driehoekige schedel. De grote ogen zijn ovaal en staan enigszins schuin in de kop. De oren staan vrij dicht bij elkaar en worden opgericht gedragen.

Vacht
De goed aansluitende, halflange vacht is zeer fijn en zijdeachtig van structuur. Turkse vans hebben een volbehaarde staart, kraag en broek.

Kleurschakering
Het lichaam van de Turkse van is overwegend wit en de aftekeningen zijn in het ideale geval beperkt tot twee vlekken op het hoofd, die bij voorkeur de ogen en oren vrijlaten, met een witte bles daartussen, en een gekleurde staart. De Turkse van heeft meestal rode of crèmekleurige aftekeningen, maar ook effen zwarte, blauwe, schildpad en tabby aftekeningen komen voor. De meeste vans hebben amberkleurige ogen, maar sommige zijn odd-eyed of hebben blauwe ogen.