Turkse angora

Herkomst
turkse angoraMen denkt dat de eerste Turkse angora’s aan het begin van de 17de eeuw door Italiaanse kooplieden uit het land van herkomst naar Europa zijn gebracht. Deze halflangharige en elegante katten hadden vrijwel zonder uitzondering een witte vacht en blauwe of gele ogen. Omdat ze er zo luxe uitzagen werden ze vaak als kostbaar geschenk aangeboden aan hooggeplaatste en adellijke personen. De Turkse angora’s uit die tijd werden met alle egards behandeld en hun populariteit onder de beter gesitueerde Europeanen was groot.
Aan het einde van de 19de eeuw begon men Turkse angora’s te kruisen met andere katten en de dieren die daaruit ontstonden, bleken een nog luxueuzere uitstraling te hebben. Deze kruisingen (voorlopers van de perzen) verdrongen langzaam maar zeker de Turkse angora’s van hun vrijwel onaantastbare positie. Ze raakten steeds meer op de achtergrond en het had weinig gescheeld of het ras was volledig uitgestorven.
De Turken waren zeer gesteld op hun witte katten en door middel van een fokprogramma dat uitgevoerd werd door de dierentuinen van Ankara en Istanboel probeerden ze het ras voor uitsterven te behoeden. Angora’s mochten niet meer naar het buitenland uitgevoerd worden, toch lukte het een buitenlander af en toe om een raszuiver exemplaar via illegale wegen het land uit te smokkelen. Tot op heden importeren fokkers nog steeds dieren uit het land van oorsprong.
Zoals bij alle andere rassen kruist men liever geen witte exemplaren met elkaar, om doofheid te voorkomen.

Karakter
Turkse angora is een actieve, extroverte kat met een uitgesproken sociaal karakter naar mensen toe. Ze zijn speels en ondernemend: balletjes en andere speeltjes zullen goed in de smaak vallen. Laat uw Turkse angora nooit lang alleen in een buitenren of een apart kamertje.

Verzorging
De vacht van de Turkse angora neigt niet tot klitten en is met een minimum aan verzorging in een goede conditie te houden. Een wekelijkse borstelbeurt is voldoende om de vacht in conditie te houden.

Uiterlijke kenmerken
Lichaam
De Turkse angora is een stevige, gespierde, maar tegelijkertijd lenige en elegante kat van een klein tot middelgroot formaat. Het beendergestel is fijn, maar het lichaam is relatief lang en de achterpoten staan wat hoger dan de voorpoten. De kleine ronde voetjes hebben pluimpjes tussen de tenen. De hals is slank, sierlijk en middelmatig lang. De staart is vol behaard. Wanneer de staart over de rug word teruggelegd, moet de staartpunt ten minste tot tussen de schouderbladen reiken, maar liever nog verder.
Turkse angora’s zijn pas op tweejarige leeftijd volgroeid.

Kop
De wigvormige kop is in verhouding tot het lichaam klein tot middelmatig groot. De lange puntige oren zijn hoog op de kop geplaatst en vertonen pluimpjes. De ogen zijn groot, amandelvormig en enigszins schuin geplaatst. De kin mag niet al te groot zijn.

Vacht
De goed aansluitende, halflange vacht is zeer fijn en zijdeachtig van structuur. Turkse angora’s hebben een vol behaarde staart, kraag en broek.

Kleurschakeringen
De oorspronkelijke kleur van de Turkse angora is effen wit. Tegenwoordig mag de vacht van de Turkse angora elke kleur en kleurencombinatie vertonen, mits het om natuurlijke kleuren gaat. Niet natuurlijke kleuren zoals lilac, chocolate en het himalaya patroon mag de Turkse angora nooit vertonen. De meest voorkomende kleuren zijn rood, zwart en verdunningen daarvan. Deze kleuren kunnen effen zijn of met agouti. Ook schildpad of schildpad met agouti komt veelvuldig voor bij dit ras. Bij alle kleuren en patronen mag de vacht witte aftekeningen vertonen, of overwegend wit zijn met een paar vlekken. Zilver gekleurde ondervacht is ook toegestaan. Turkse angora’s kunnen elke oogkleur hebben, variĆ«rend van groen en geel tot koperkleurig en blauw.
Witte Turkse angora’s met twee verschillende kleuren ogen komen relatief veel voor.