Tonkanees

Herkomst
TonkaneesDe eerste Tonkanees die we kennen is de stammoeder van de Burmees. Deze werd gepaard met een Siamees, en uit dat nest werd een bruin katertje opnieuw gepaard met zijn moeder. Daaruit kwam een bonte verzameling van Siamees, Burmees en Tonkanese kittens. Alle kittens met een Tonkanees uiterlijk werden uitgesloten van de fok omdat het de amerikanen enkel om de Burmese kittens te doen was.
In de jaren 80 is men echter vooral in Groot-Brittanniƫ doelbewust weer Siamezen met Burmezen gaan kruisen om het attractieve uiterlijk van de Tonkanees terug te krijgen.

Karakter
Tonkanezen zijn ideale katten voor mensen die van aanspraak houden. Ze zijn erg gericht op mensen en vinden het heelijk om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Omdat ze zo nieuwsgierig en intelligent zijn, kunt u ze van alles leren. Tonkanezen hebben een positieve instelling en zijn bijna altijd goedgehumeurd. Ze kunnen het goed met kinderen vinden en zowel de omgang met soortgenoten al met honden is goed.
Als u niet veel thuis bent kan u zich beter geen Tonkanees aanschaffen, deze katten kunnen namelijk niet lang alleen blijven.

Verzorging
De kortharige vacht van de Tonkanees is met een minimum aan inspanning in goede conditie te houden. Het is voldoende om de vacht eenmaal per week te borstelen met een zachte borstel en na te wrijven met een zeem om de glans te benadrukken.

Uiterlijke kenmerken
Lichaam
Tonkanezen liggen qua type tussen de slanke Siamees en de vollere Burmees in. De kat moet goed gespierd zijn en is opvallend zwaar.

Kop
De kop van de Tonkanees is wigvormig, met een stompe snuit en duidelijke snorhaarkussentjes met een inkeping daarachter.

Vacht
De vacht is kort en aanliggend, en voelt zacht en zijdeachtig aan.

Kleurschakering
De vachtkleur van de Tonkanees houd het midden tussen Siamese en Burmese kleuring. Dit betekent dat de kat duidelijke points bezit maar met een veel donkerdere kleur op het lichaam dan de Siamees. De Tonkanees word gefokt in alle mogelijke kleuren en patronen die ook bij de Siamees voorkomen. De oogkleur word beschreven als aquamarijn.