Sphynx

Herkomst
sphynxHaarloze katten als de Sphynx kwamen al eeuwen geleden voor bij de Azteken , die ook haarloze honden fokten. De haarloze katten werden Mexican Hairless genoemd. Omdat het gen dat verantwoordelijk is voor het vrijwel ontbreken van een vacht bij deze katten recessief is, kan het generaties lang door verschillende katten worden doorgegeven zonder dat het aan het licht komt. Pas wanneer toevallig twee katten paren die beide eenzelfde recessief gen voor kaalheid dragen, zullen een of meer kittens in het nest de aanwezigheid van het gen in hun uiterlijk verraden. Het vermoeden bestaat dat er gewone huiskatten in zowel Mexico als de VS zijn die het naaktgen van de Mexican hairless in hun genetische bagage hebben. Het is dan ook niet zo vreemd dat er uit twee normaal behaarde huiskatten wel eens een of meer haarloze kittens geboren worden. De normaal behaarde Amerikaanse huiskat Jezebel was een belangrijke stammoeder van de hedendaagse Sphynxlijnen in de VS. De stammoeders van de Sphynxlijnen in Europa zijn Punkie en Paloma geweest. Deze twee poezen werden door een dierenliefhebber eind jaren ’70 zwervend aangetroffen in de straten van Toronto, Canada. Deze man vroeg zich af of er iets mis was met de kittens, aangezien ze vrijwel kaal waren, en nam contact op met een bevriende kattenfokster , die al vrij snel in de gaten had dat het hier om Sphynx kittens ging. Ze stuurde de kittens naar Hugo Hernandez in Nederland, omdat ze wist dat Hernandez een Sphynx kater had en op zoek was naar poezen. De fokbasis was in de beginperiode niet breed. Daarom zijn zowel huiskatten als qua type redelijk overeenkomende Devon rexen gekruist.

Karakter
Sphynxen zijn aanhankelijke en intelligente dieren die al snel een vertrouwensband aangaan met hun mensen. Sphynxen zijn sociaal ingesteld en houden van het gezelschap van mensen. Veroordeel een Sphynx nooit tot een eenzaam bestaan. Hij heeft veel contact en aandacht nodig om zich prettig te voelen en als hij dit niet krijgt, zal hij wegkwijnen. Deze katten zijn actief en speels en rennen en klimmen graag. Zorg ervoor dat de kat voldoende speelgelegenheid heeft en regelmatig zijn energie kwijt kan.

Verzorging
Het lijkt alsof de Sphynx geen enkele verzorging nodig heeft omdat hij de vacht mis die andere katten wel hebben, maar toch moet de verzorging van zo’n haarloos vel niet onderschat worden. Sphynxen transpireren namelijk net als mensen, en produceren ook nog huidsmeer. Als u uw Sphynx nooit zou wassen, zou hij op een gegeven moment minder prettig kunnen gaan ruiken en zou de huid wat vettig aanvoelen. Sphynx eigenaars wassen hun katten gewoonlijk twee keer per maand met een ph neutrale shampoo. De meeste Sphynxen vinden het fijn om gewassen te worden, waarmee ze zich onderscheiden van veel andere rassen.

Uiterlijke kenmerken
Lichaam
De Sphynx is een gespierde, middelgrote kat met een brede borst en een tonvormig lichaam. De lengte van de poten staat in goede verhouding tot het lichaam en de achterpoten zijn wat hoger dan de voorpoten. De voorpoten moeten ver uit elkaar staan en vormen in stand een lichte O. Sphynxen hebben middelgrote, ovale voeten met lange tenen en de voetzolen zijn duidelijk dikker dan die van andere katten. De taps toelopende staart heeft een goede lengte ten opzichte van het lichaam.

Kop
De middelgrote kop van de Sphynx is gematigd wigvormig en heeft afgeronde vormen. Hij is wat langer dan breed. De neusbrug vertoont een matige stop en de kin is stevig. De voorsnuit moet sterk en afgerond zijn, en zeker niet spits. De oren horen erg groot te zijn, en breed aan de basis. Ze mogen niet bovenop het hoofd staan, maar ook niet te laag aangezet zijn. De Sphynx heeft grote, enigszins schuin geplaatste citroenvormige ogen, waarvan de buitenkant wijst naar de onderste buitenkant van het oor.

Vacht
De Sphynx staat bekend als een haarloze kat, maar als u goed kijkt, zult u zien dat de kat over het hele lichaam zeer korte en fijne, donsachtige haartjes heeft. Deze donshaartjes laten gemakkelijk los. Op de oren, de snuit, de staart en de voeten mag dit donshaar wat langer zijn.

Kleurschakeringen
Sphynxen mogen in alle voorkomende kleuren en kleurencombinaties gefokt worden, ook witte vlekken zijn toegestaan. Veelvoorkomende kleuren zijn zwart tabby, schildpad en gevlekt. Vanwege het vrijwel ontbreken van beharing oogt de kleur van de kat anders dan bij behaard katten. Het is daarom voor niet-ingewijden vaak moeilijk om de kleur van de huid vast te stellen. de oogkleur is in overeenkomst met de kleur van de huid.