Singapura

Herkomst
SingapuraDe rasnaam is afgeleid van Singapore, een kleine republiek in Zuidoost-Aziƫ, aan de rand van Maleisiƫ. In 1975 bezochten Hal en Tommy Meadow deze stad en hun interesse werd gewekt toen ze er slank gebouwde katten op straat zagen lopen met een bijzondere vachtkleur in een ticked tabbypatroon. Ze waren zo onder de indruk dat ze besloten om een aantal katten met zich mee te nemen naar de VS en een fokprogramma op te stellen.
Aan het einde van de jaren ’80 is de Singapura bij de meeste kattenverenigingen officieel erkend en sinds die tijd wordt het ras door een vaste kern van liefhebbers op kleine schaal gefokt.
In de straten van singapore en bij de plaatselijke bevolking in huis zijn nog steeds Singapura’s te vinden, zij het ook in andere kleuren dan het warme donkerbruine ticked tabbypatroon met een warme ivoorkleurige ondergrond, de enige kleur waarin het ras in de westerse landen erkend is.

Karakter
Katten van dit ras zijn vriendelijke, aanhankelijke dieren en ze zijn hun huisgenoten over het algemeen zeer toegewijd. Sommige katten komen echter wel eens verlegen over ten opzichte van mensen die ze niet kennen.
De katten van dit ras zijn meestal rustig van aard, maar ze zijn ook speels en blijven dit tot op hoge leeftijd.

Verzorging
De Singapura vraagt erg weinig vachtverzorging, eenmaal per week met een stofkammertje kammen en daarna met een vochtige zeem wrijven om de glans te benadrukken

Uiterlijke kenmerken
Lichaam
De Singapura is een kleine kat, met gespierde poten en kleine, ovale voetjes. Het lichaam is compact, maar mag niet gedrongen zijn. De slanke staart is gemiddeld tot lang en de staartpunt is lichtjes afgerond.

Kop
De kop staat op een vrij korte maar gespierde nek en deze heeft afgeronde vormen. De oren zijn opvallend groot en staan rechtop, hierdoor geven ze de kat een alerte uitdrukking. De grote amandelvormige ogen zijn groen. De neus is donkerbruin omrand, net zoals de ogen.

Vacht
De Singapura heeft een korharige, zachte en aanliggende vacht.

Kleurenschikkingen
De enige kleur waarin de Singapura erkend is, is een donkerbruin ticked tabby patroon met een ivoorkleurige ondergrond. Strepen aan de binnenkant van de voor en achterpoten zijn toegestaan, maar wanneer de kat strepen vertoont op de staart, maakt hij geen kans op tentoonstellingen. Er wordt erg veel waarde gehecht aan de juiste vachtkleur en de juiste ticking.