Scottish fold

Herkomst
scottish foldIn 1961 wordt er in Schotland in een nestje boerenkittens een wit kitten ontdekt met gevouwen oortjes. Met behulp van geschikte huiskatten en Brits kortharen, werd de bijzondere mutatie die voor het gevouwen oor zorgt vastgelegd onder de naam Scottish fold. Het gen dat zorgt voor de gevouwen oortjes vererft dominant.
Helaas zorgt dit gen niet enkel voor gevouwen oortjes, maar kan het ook leiden tot afwijkingen in het kraakbeen op andere plaatsen in het lichaam, vooral wanneer beide ouders gevouwen oortjes hebben. Daarom is er een verbod tegen het kweken met 2 foldjes. Men gebruikt hiervoor Scottish strait (kittens uit scottish fold nestjes die rechte oortjes hebben), Brits korthaar en American shorthair.

Karakter
De Scottish fold is een vriendelijke kat met een evenwichtig humeur. Ze zijn vooral rustig, al kunnen ze een spelletje zo nu en dan wel waarderen. Ze kunnen goed om met soortgenoten en honden, mits ze goed gesocialiseerd zijn als kitten.
Ze stellen gezelschap op prijs, maar kunnen wel eens een dagje alleen zitten.

Verzorging
De Scottish fold heeft een minimale vachtverzorging nodig. Normaal gezien is een wekelijkse kam beurt voldoende om de vacht in optimale conditie te houden. Maar tijdens de rui kam je best 2 tot 3 maal per week.

Uiterlijke kenmerken
Lichaam
De Scottish fold is een middelgrote kat. De romp is gerond en de poten zijn kort tot middellang in verhouding tot het lichaam. Ze hebben sierlijke ronde voetjes en een middellange tot lange staart.

Kop
De Scottish fold heeft een ronde kop met een sterk ontwikkelde kaak, die op een vrij korte nek staat. Ze hebben grote ronde ogen die vrij ver uit elkaar staan en een vriendelijke uitdrukking hebben. Ze hebben een vrij korte neus met een lichte stop in de neuslijn. De oren zijn naar voren en beneden gevouwen.

Vacht
De Scottish fold heeft een dubbele vacht die erg dicht is ingeplant. De vacht is zacht en veerkrachtig. Het is belangrijk dat de vacht uitstaat.

Kleurenschikkingen
De vacht van de Scottish fold mag alle kleuren hebben, mits deze kleuren natuurlijk zijn. Het himalaya patroon, chocolate, lilac en cinnamon kleuren mogen dus niet.
Veel voorkomende kleuren zijn blauw, rood, zwart en crème, eventueel met wit en een tabbytekening.
De oogkleur is meestal oranje.