Ragdoll

Herkomst
RagdollEen niet raszuivere Perzische langhaar poes was één van de voorouders van de Ragdoll. Verder hebben Ragdolls bloed van Heilige birmanen, Perzen, Burmezen en huiskatten door hun aderen stromen.

Karakter
Het opvallendste aan de Ragdoll is zijn rustige, zachte en meegaande karakter en het enorme vertrouwen dat hij in mensen en dieren stelt. Het is dan ook niet aan te raden om Ragdolls los buiten te laten lopen, omdat ze zich eenvoudigweg laten meenemen door een vreemde die aardig tegen ze is. Dit hoeft geen probleem te zijn, aangezien de meeste Ragdolls het binnen meestal prima naar hun zin hebben. Ragdolls zijn buitengewoon sociale en evenwichtige dieren die niet snel ergens van onder de indruk zijn. Ze passen zich uitstekend aan in een wat drukker gezin met jonge kinderen. Met soortgenoten en andere huisdieren, zoals honden, gaan ze harmonisch om.
Deze rustige en elegante, maar zeker ook intelligente dieren zijn zeer gesteld op gezelschap en houden ervan om geknuffeld en verzorgd te worden, maar het ligt niet in hun aard om zich aan u op te dringen.

Verzorging
De halflangharige, zijdezacht aanvoelende vacht van de Ragdoll vertoont geen neiging tot klitten en heeft daarom betrekkelijk weinig verzorging nodig. Eenmaal in de week losjes kammen met een grove kam is voldoende.

Uiterlijke kenmerken
Lichaam
De ragdoll is een grote en gespierde, maar zeer elegante kat met een lang lichaam, een korte, krachtige hals en een volle, goed gebouwde borst. De achterhand is zwaarder en hoger gesteld dan de voorhand. De poten zijn middellang, met zware botten en de voeten zijn groot en rond met haarbosjes tussen de tenen. De staart is goed behaard en de lengte staat in goede verhouding tot het lichaam.

Kop
De wigvormige kop is van gemiddelde grootte, met goed ontwikkelde wangen en een stevige kin. De middelgrote oren staan redelijk ver uit elkaar en hebben afgeronde punten. De grote ogen zijn ovaal en altijd blauw.

Vacht
De zijdezacht aanvoelende vacht is middellang en het haar rond de kraag en op de staart is langer dan de rest. Het haar staat niet uit maar ligt tegen de huid aan. In de zomer valt de vacht gedeeltelijk uit.

Kleurschakeringen
Er zijn drie verschillende variëteiten erkend bij de Ragdoll en alle drie komen ze voor in seal, blue, chocolate, lilac, red en cream. De licht gekleurde delen van de vacht kunnen in de loop der jaren wat donkerder worden onder invloed van een koude omgevingstemperatuur en het likken aan de vacht. Ook op plaatsen waar de huid beschadigd is geweest, kan de vacht donkerder worden. Ragdolls die weinig of nooit buiten komen, of die in een warm klimaat leven, zijn daarom in de regel zuiverder van kleur. Het fokken van lichtgekleurde vachten is vooral bij de seal en blue niet eenvoudig, aangezien de schaduwvorming vooral bij deze kleuren goed te zien is.

Colourpoints
Colourpoint Ragdolls hebben een Crèmekleurig lichaam met donkerder gekleurde oren, poten, gezicht en staart. De borst is meestal lichter gekleurd dan de rest van het lichaam. De seal en bluepoints hebben een donkerdere kleur op het lichaam dan de chocolate, lilac, red en cream kleuren. Onder geen beding mag de colourpoint Ragdoll witte aftekeningen vertonen.

Mitted
Mitted is Engels voor “met wanten”. Mitted Ragdolls hebben een crèmekleurig lichaam met donkerder gekleurde extremiteiten, ze onderscheiden zich van de colourpoints doordat ze aan de voorpoten witte voetjes en aan de achterpoten witte laarsjes (tot aan de hiel) hebben. Verder hoort de hele onderkant van het lichaam, zoals de onderkant van de kin de borst en de buik een witte streep te hebben.

Bicolour
De bicolour is de meest in het oog springende variëteit. Er is geen enkel ander ras dat deze unieke aftekening in combinatie met de gekleurde points vertoont. Het fokken van een bicolour met de ideale aftekeningen is echter geen eenvoudige opgave. Bicolours hebben een witte kin, borst en buik en ook de pootjes zijn wit. Erg belangrijk is een wit masker op het gezicht in de vorm van een omgekeerde V. In het ideale geval begint dit maskertje op het voorhoofd en loopt het via de ogen naar de achterkant van de kin. Bij bicoloured Ragdolls zijn witte vlekken op de rug toegestaan. Het lichaam is net als bij de twee andere variëteiten crèmekleurig met donkerder gekleurde extremiteiten.

Lynx
Lynx is het bekende patroon dat ook veel huiskatten hebben. De klassieke streepjes. Het patroon komt voor in combinatie met alle kleuren en aftekeningen.

Tortie
Tortie komt bijna enkel bij poezen voor. Ze hebben een hoofdkleur, zoals bijvoorbeeld Blue, maar daarin komen Cream vlekken voor.

Colourpoints
De meest opvallende vacht die men bij de Ragdoll ontwikkeld heeft is de colourpoint. Colourpoints komen voor in alle kleuren die ook te zien zijn bij de colourpoint perzische kat, en net als bij deze hoort het contrast tussen de lichaamskleur en de gekleurde points zo duidelijk mogelijk te zijn. De ogen van een colourpoint horen altijd blauw te zijn, liefst zo donker mogelijk.

Torbie
Torbie is de combinatie van tortie & lynx. Dus klassieke streepjespatroon tesamen met cream vlekken.

 

Bezoek sjedbb voor vragen, antwoorden of andere informatie.