Overweging vooraf om een kater, poes of kitten in huis te nemen

Overwegingen vooraf

Praktisch

Katjes met strikjes op groene doek

Katten moeten elke dag verzorgd worden, hun vacht moet doorgekamd of geborsteld worden, ze hebben elke dag weer een goede en afwisselende voeding nodig, en minstens een keer per dag zult u de kattenbak moeten schoonmaken. Bij de normale verzorging hoort natuurlijk ook het vlo en wormvrij houden van uw kat, en u zult regelmatig met het dier naar de dierenarts moeten gaan om het te laten inenten tegen verschillende ziekten. Als u op vakantie gaat, zult u iemand moeten vinden die goed met uw kat(ten) kan omgaan en aan wie u de verzorging over kunt laten. Wanneer dat niet lukt, moet u op zoek naar een kattenpension dat een goede reputatie heeft en waar uw kat de ruimte krijgt.  De meeste verharen het hele jaar door, dus zult u ook meer tijd kwijt zijn met het op orde brengen van uw huis. Sommige katten, kunnen letterlijk wel eens een potje breken, en af en toe zal de kat vast wel ergens zijn nagels in zetten of een haarbal ophoesten, het hoort allemaal bij het houden van een kat als huisdier. Het is belangrijk dat u zich hiervan goed bewust bent voordat u een kitten of oudere kat in uw gezin opneemt.

Welk ras?

kat met knuffelbeer

Wanneer u op zoek bent naar een raskat, zult u in eerste instantie afgaan op het uiterlijk van de kat, en dat mag natuurlijk, mits u er rekening mee houdt dat raskatten niet alleen een rasgebonden uiterlijk hebben, maar ook zo hun specifieke behoeften qua vachtverzorging. Daarnaast zijn er binnen de rassen ook nog duidelike verschillen in karakter. Zo zijn katten van bepaalde rassen erg actief en speels, terwijl andere zich juist niet graag druk maken. Vertegenwoordigers van sommige rassen zullen het prima vinden als ze ongestoord hun eigen gangetje kunnen gaan terwijl andere katten veel aandacht opeisen en het liefst de hele dag zich overal mee bemoeien.
Hoewel de verschillen tussen de karakters van de diverse kattenrassen wat minder ver uit elkaar liggen dan bij hondenrassen, zult u deze verschillen toch moeten kennen om een goede keuze te maken.

Anders kan het zijn dat u achteraf spijt krijgt van uw aanschaf, bijvoorbeeld omdat u zich verkeken hebt op de hoeveelheid aandacht die het dier van u vraagt, of misschien omdat het toch wel erg speels en wild is of juist te rustig. Zolang het dier nog jong is zullen de meeste mensen alles nog leuk en aardig vinden, maar als ze merken dat de vachtverzorging van hun Perzische langhaar elke dag opnieuw een terugkomend ritueel is en als hun elegante Siamees toch wel erg volhardend en zeer luidruchtig aandacht opeist, kan de vreugde wel eens omslaan in ergernis, en dat is jammer.
Het is verstandig om ook eens op verschillende kattententoonstellingen de diverse kattenrassen te gaan be


kijken. U kunt dan van de gelegenheid gebruik maken om eens met de daar aanwezige fokkers en liefhebbers te praten over het ras, zodat u zich een beter en vollediger beeld kunt vormen.

Kitten of volwassen poes

Poes met kitten, MaincoonDe meeste mensen zullen kiezen voor een kitten in plaats van een volwassen kat. Vaak omdat ze het leuk vinden om hun nieuwe huisgenoot te zien groeien, maar soms ook omdat ze denken dat een oudere kat niet meer kan wennen aan een nieuwe omgeving en een nieuw gezin. In de praktijk blijkt echter dat een oudere kat zich net zo goed aan een gezin kan aanpassen als een kitten, en de band die u met een oudere kat kunt opbouwen zal in de meeste gevallen even hecht zijn.
Sommige mensen kiezen voor een kitten omdat ze denken dat een kitten nog een onbeschreven blad is dat naar eigen wens gevormd kan worden. Het karakter van de kat is echter voor een deel erfelijk bepaald en deels afhandelijk van de omgeving waarin de kitten is opgegroeid en hoe de fokker ermee is omgesprongen. Uiteindelijk zullen de inspanningen van de nieuwe eigenaar inderdaad ook een woordje meespreken, maar het karakter van een kitten is op het moment dat deze bij u in huis komt al voor een groot deel gevormd. Het enige wat u kunt doen, is het dier de bij u geldende huisregels bijbrengen en het karakter hier en daar bijschaven. Een jong katje zal namelijk niet uit zichzelf weten wat bij u in huis wel en niet geoorloofd is, om het allemaal te leren, zult u tijd in uw nieuwe huisgenoot moeten investeren. Voor sommige mensen kan een al wat oudere kat die elders een goede basis heeft gehad, daarom een betere keuze vormen.
Veel rasverenigingen hebben een bemiddelingsdienst die u kan doorverwijzen naar mensen die om wat voor reden dan ook afstand van hun kat willen of moeten doen. Persoonlijke omstandigheden, bijvoorbeeld een scheiding of emigratie naar een land waar strenge quarantainebepalingen gelden, kunnen ertoe leiden dat iemand van zijn geliefde huisdier afstand moet doen. Wanneer u de aanschaf van een oudere kat overweegt en u zelf niet voldoende kennis op het gebied van katten hebt, is het dan ook verstandig om iemand mee te nemen die wat meer ervaring met katten heeft en die u met raad en daad kan bijstaan.

Kater of poes

man/vrouw teken

De karakterverschillen tussen katers en poezen lopen niet zo sterk uiteen als soms wel gedacht word, maar in grote lijnen hebben katers een wat rustiger temperament dan poezen. Het verschil in uiterlijk is bij de meeste rassen vaak wel duidelijk aanwezig. Normaal gesproken zijn katers groten


en grofer dan poezen en hebben ze een imposante, brede kop.
Hebt u geen ambities om met uw raskat te fokken, dan geldt voor beide geslachten dat u ze het beste kunt laten castreren. In tegenstelling tot honden, die als ze gecastreerd zijn uitgesloten worden van deelname aan tentoonstellingen, kunnen katten uitkomenin een speciale klasse voor gecastreerde dieren en vallen er ook prijzen en titels te behalen.

Heb je al een huisdier?

Kat en hond

Katten passen zich over het algemeen vrij goed aan als ze in een gezin terechtkomen waar al huisdieren aanwezig zijn. Als de hond des huizes gewend is aan katten en er voorzichtig mee omspringt, zal hij meestal ook de nieuwkomer accepteren. U zult uw hond goed moeten kennen om te weten hoe hij op een kat zal reageren, het spreekt voor zich dat u bij twijfel ervoor zorgt dat kat en hond de eerste tijd niet alleen samen zijn en dat de kat voldoende vluchtmogelijkheden heeft naar plekjes waar de hond niet kan komen.
Hebt u al een of meer katten in huis, dan kan het zijn dat ze de eerste tijd op hun strepen staan en de nieuwkomer niet accepteren, maar meestal worden onenigheden binnen een paar maanden bijgelegd. Natuurlijk is dit niet altijd het geval. Soms trekken de donkere wolken na een tijdje op, maar het komt ook voor dat u toch een nieuw tehuis moet zoeken voor een van uw lievelingen.
Men zegt wel eens dat een kitten gemakkelijker geaccepteerd wordt, maar dit hoeft u er niet van te weerhouden een volwassen dier aan te schaffen, want er zijn ook veel voorbeelden van katten die op latere leeftijd hechte vriendschappen sluiten. Net als mensen kunnen katten elkaar aardig gaan vinden of een hekel aan elkaar krijgen.
Het is verstandig om de nieuwkomer na thuiskomst eerst een paar uurtjes te laten wennen aan de nieuwe omgeving en dan pas voor te stellen aan de huisgenoten. De omgang met kleine vogels als parkieten en kanaries kan een probleem vormen, maar dat hoeft niet. Veel is hier afhankelijk van het temperament van de kat en van uw eigen nuchtere verstand.

Katten en kinderen

Veel huisdieren doen hun intrede in een gezin omdat de kinderen het zo graag willen en daar is niks op tegen. Het is erg goed voor de sociale ontwikkeling van kinderen als ze met dieren opgroeien, ze kunnen leren verantwoordelijkeid te dragen voor een levend wezen. Ga er echter nooit vanuit dat uw kinderen de zorg voor de kat wel op zich zullen nemen. Kinderen hebben nog niet zo’n groot verantwoordelijkheidsbesef en voor veel kinderen is het nieuwtje er al snel af, zodat de zorg voor de kat uiteindelijk toch op uw schouders zal komen. Gezien de relatief hoge leeftijd die een kat kan bereiken, is het niet uitgesloten dat de kinderen al het huis uit zijn als de kat nog in de bloei van zijn leven is. Schaf dus nooit alleen maar voor de kinderen een kat aan, u moet er zelf ook plezier in hebben.
Leer uw kinderen dat de kat een levend wezen is dat ze moeten respecteren, en dat kittens, maar ook volwassen katten nooit in hun slaap gestoord mogen worden. Het spreekt voor zich dat u nooit mag tolereren dat de kinderen ruw met hun huisdier omgaan of het gillend najagen door het huis. Katten kunnen hier zo van onder de indruk zijn dat ze afhankelijk van hun karakter, uit angst agressief gedrag gaan ontwikkelen of juist schuw worden.