Ocicat

Herkomst
ocicatDe naam Ocicat is afgeleid van de Ocelot, een Zuid-Amerikaanse wilde kat die bekendstaat om zijn opvallende vlekkenpatroon. De Ocicat is een aantrekkelijk Amerikaans ras dat rond 1964 is ontstaan uit een min of meer toevallige kruising van een chocolatepoint Siamese kater en een poes uit Siamese en Abessijnse ouderdieren. Een van de kittens uit dit nest vertoonde een bijzonder mooi vlekkenpatroon.
De grondlegster van het ras heeft in samenwerking met anderen dit vlekkenpatroon weten vast te leggen. Om de zilverfactor in het ras te introduceren, heeft men later ook enkele American shorthairs in het fokprogramma opgenomen.

Karakter
Ocicats hebben een open, spontaan karakter. Ze zijn actief, speels, intelligent en hebben veel behoefte aan gezelschap en aandacht. Ze kunnen er maar moeilijk tegen om geregeld dagen alleen te zijn.

Verzorging
De vacht van de Ocicat is met een minimum aan verzorging in goede conditie te houden. Het is voldoende om de kat eens per week te borstelen met een zachte borstel.

Uiterlijke kenmerken
Lichaam
De Ocicat is een vrij grote en gespierde, maar toch elegante kat waarvan de lichaamsbouw noch oosters, noch gedrongen mag zijn. De poten zijn lang en de voeten zijn middelgroot en ovaal. De staart is lang in verhouding tot het lichaam en loopt in een punt toe.

Kop
De kop van de Ocicat is gematigd wigvormig. De oosters aandoende ogen van deze kat zijn groot en amandelvormig en staan vrij ver uit elkaar. De buitenkant van de oren vormt een vloeiende lijn met het profiel van de wangen.

Vacht
De glanzende en glad aanliggende vacht is tamelijk kort en voelt zacht aan. Het opvallendste aan de vacht is het typische vlekkenpatroon.

Kleurenschikkingen
Deze katten komen voor in verschillende kleuren, waaronder zwart, chocolate, cinnamon, blauw, lilac en fawngevlekt, met of zonder zilveren ondervacht. De vlekken moeten zo scherp mogelijk afgetekend zijn en mogen niet in elkaar overlopen.
De ogen van de Ocicat zijn meestal groen of amberkleurig, maar elke andere oogkleur met uitzondering van blauw is toegestaan.