Nebelung

Herkomst

mstislav_sneeuw_002De Nebelung is een halflangharige variant van de Blauwe rus. Er zijn in het verleden al eerder halflangharige Russisch blauwe kittens geboren, maar midden jaren ’80 kwam er pas belangstelling voor deze variĆ«teit. Aanvankelijk ontstond de interesse in de Verenigde Staten, maar na het verdwijnen van het ijzeren gordijn bleek dat de variĆ«teit al langer gefokt werd in Rusland, het land van herkomst.

Karakter
De Nebelung is zeer speels en blijft zo tot op hoge leeftijd maar zijn overwegend rustig van aard. Ten opzichte van mensen die ze niet kennen zullen ze niet erg toeschietelijk zijn, ze worden niet graag geaaid of opgetild door vreemden en zullen zich dan ook terugtrekken als er bezoek is.

Verzorging
Het is voldoende om de vacht af en toe te borstelen.

Uiterlijke kenmerken
Lichaam
Het lichaam van de Nebelung is relatief lang en mag niet grof of te fijn zijn, het moet een elegante indruk maken. De lange poten hebben een fijne botstructuur en de voetjes zijn ovaal. De staart is lang en mag niet te breed zijn.

Kop
Het hoofd is breed, wigvormig en mag niet te lang zijn. De oren zijn hoog aangezet en redelijk groot. De neus heeft een profiel dat zo recht mogelijk moet zijn en verloopt zonder stop. Nebelung hebben amandelvormige ogen die ver uit elkaar staan.

Vacht
De dubbele vacht van de Nebelung is halflangharig, zijdeachtig en fijn van structuur. De vacht mag nooit vlak zijn of aanliggen, maar moet van de huid afstaan.

Kleurschakeringen
Nebelungen komen enkel voor in Blauw.
De blauwgrijze kleur hoort zo egaal en zuiver mogelijk te zijn, met een zachte zilveren weerschijn. De neus en voetzolen zijn ook blauwgrijs en de ogen moeten intens groen zijn.