Japanese bobtail

Herkomst
Japanese bobtailOude geschriften en tekeningen tonen aan dat er al langer dan duizend jaar geleden katten met een afwijkende staart lengte voorkwamen in china. Het ligt dan ook voor de hand dat deze Chinese katten de voorouders zijn van de Japanese bobtail.
Ondanks het feit dat de Japanners al eeuwenlang katten hielden met korte stompstaarten en knikstaarten, heeft het lang geduurt voor deze katten ontdekt werden door kattenliefhebbers uit andere landen. De eerste Japanese bobtails zijn naar de VS gebracht in 1968. De Japanese bobtail is enkel geliefd in de VS en in Japan, in de rest van de wereld is het ras vrijwel onbekend en zie je ze zelden op show.

Karakter
De Japanese bobtails hebben een uitgesproken actief, extrovert en vrolijk karakter. Omdat ze zo nieuwsgierig zijn, ontgaat deze katten maar weinig en mede door hun intelligentie kunt u ze allerlei kunstjes leren, zoals apporteren van propjes papier. Katten van dit ras gaan prima samen met andere katten, maar ook met honden.

Verzorging
Normaal gezien is een wekelijkse kambeurt voldoende om de vacht in optimale conditie te houden. Maar tijdens de rui kam je best 2 a 3 maal per week.

Uiterlijke kenmerken
Lichaam
Japanese bobtails hebben hun naam te danken aan de verkorte staart die ongevee 5 tot 8 centimeter lang is en recht kan zijn, maar ook gebogen of geknikt. Ze hebben een gespierd,lang en slank lichaam met lange slanke poten en ovale voetjes.

Kop
De wigvormige kop heeft hoge jukbeenderen en grote ovale ogen.De grote oren staan rechtop en zijn noch te hoog noch te laag aangezet, maar ongeveer op de hoeken van het hoofd.

Vacht
De vacht ligt enigzins vlak tegen het lichaam aan, een ondervacht is vrijwel afwezig. De textuur van het haar is zacht en zijdeachtig.
Er zijn zowel kortharige als halflangharige Japanse bobtails.

Kleurenschikkingen
Alle vachtkleuren zijn toegestaan,maar de meest geliefde katten zijn de overwegend witte met een paar zwarte en rode, duidelijjk afgetekende gekleurde vlekken. Deze worden mi-ke’s genoemd. Japanese bobtails met deze vachtkleuren worden in Japan als gelukbrengers gezien.
Japanese bobtails mogen alle oogkleuren hebben en komen ook voor in odd-eyed.