Highland fold

Herkomst
Highland foldIn 1961 wordt er in Schotland in een nestje boerenkittens een wit kitten ontdekt met gevouwen oortjes. Met behulp van geschikte huiskatten en Brits kortharen, werd de bijzondere mutatie die voor het gevouwen oor zorgt vastgelegd onder de naam Scottish fold. Het gen dat zorgt voor de gevouwen oortjes vererft dominant. Omdat de Kortharige Scottish fold vanaf het begin gekruist is met andere rassen die of langharig waren of het langhaargen droegen, is het logisch dat er op een gegeven moment langharige vouwoorkatten geboren werden. Deze langharigen worden Highland fold genoemd. Lang haar is een recessief gen dat generaties lang doorgegeven kan worden.
Helaas zorgt dit gen niet enkel voor gevouwen oortjes, maar kan het ook leiden tot afwijkingen in het kraakbeen op andere plaatsen in het lichaam, vooral wanneer beide ouders gevouwen oortjes hebben. Daarom is er een verbod tegen het kweken met 2 foldjes. Men gebruikt hiervoor katten met rechte oren.

Karakter
De Highland fold is een vriendelijke kat met een evenwichtig humeur. Ze zijn vooral rustig, al kunnen ze een spelletje zo nu en dan wel waarderen. Ze kunnen goed om met soortgenoten en honden, mits ze goed gesocialiseerd zijn als kitten.
Ze stellen gezelschap op prijs, maar kunnen wel eens een dagje alleen zitten.

Verzorging
De vacht van de Highland fold heeft niet veel verzorging nodig. Buiten de rui periode kunt u de vacht zo nu en dan eens door borstelen met een varkensharenborstel. klittenvorming komt wel eens voor achter de oren, op de staart en in de liezen. Om dit te voorkomen, kunt u deze plaatsen na de borstelbeurt met een kam met grove tanden voorzichtig doorkammen. In de ruiperiode kunt u met een rubberen massagehandschoen de losse en dode haren eenvoudig en snel uit de vacht verwijderen, maar ga hierbij niet al te grondig te werk, aangezien dit handige hulpmiddel ook de vacht kan beschadigen.

Uiterlijke kenmerken
Lichaam
De Highland fold is een middelgrote kat. De romp is gerond en de poten zijn kort tot middellang in verhouding tot het lichaam. Ze hebben sierlijke ronde voetjes en een middellange tot lange staart.

Kop
De Highland fold heeft een ronde kop met een sterk ontwikkelde kaak, die op een vrij korte nek staat. Ze hebben grote ronde ogen die vrij ver uit elkaar staan en een vriendelijke uitdrukking hebben. Ze hebben een vrij korte neus met een lichte stop in de neuslijn. De oren zijn naar voren en beneden gevouwen.

Vacht
De vacht is halflang en bij voorkeur zijdeachtig, maar niet wollig. De kraag moet goed ontwikkeld zijn en ook de vacht op de flanken is langer dan op de rest van het lichaam

Kleurschakeringen
De vacht van de Highland fold mag alle kleuren hebben, mits deze kleuren natuurlijk zijn. Het himalaya patroon, chocolate, lilac en cinnamon kleuren mogen dus niet.
Veel voorkomende kleuren zijn blauw, rood, zwart en crème, eventueel met wit en een tabbytekening.
De oogkleur is meestal oranje.