Heilige birmaan

Herkomst
Heilige birmaanHet is duidelijk dat er verschillende mensen zijn geweest die omstreeks het jaar 1900 op Heilige birmanen gelijkende katten uit Birma mee naar huis genomen hebben. Het is met name aan de Franse liefhebbers te danken dat het ras in Europa en later ook in Amerika werd geïntroduceerd. Dat Frankrijk een belangrijke rol heeft gespeeld in de verspreiding van de Heilige birmaan is te bewijzen doordat de stambomen van alle Heilige birmanen uiteindelijk terugleiden tot in Frankrijk. Critici stellen vast dat de Fransen door gebruik van verschillende kattenrassen zelf de Heilige birmaan gecreëerd hebben en er een interessant verhaal omheen hebben gesponnen om de vraag ernaar te vergroten. Het staat wel vast dat in het begin van de fokkerij in Frankrijk huiskatten met witte sokken, Siamezen en Colourpoint Perzen zijn gebruikt.

Karakter
Over het algemeen zijn Heilige birmanen zachtaardig, rustig, bescheiden en verdraagzaam. Ze zijn echter wel op hun rust gesteld en u moet ze hoe dan ook de mogelijkheid geven zich zo nu en dan terug te trekken. Ondanks hun rustige natuur zullen de meeste op zijn tijd graag spelen en ravotten, maar het is niet zo dat ze uw hele woning als speelplaats beschouwen.

Verzorging
De zachte, halflangharige maar zeer dichte vacht van de Heilige birmaan heeft vrij weinig verzorging nodig. De textuur zorgt ervoor dat de vacht zelden klitten vertoont. Over het algemeen is een wekelijkse borstelbeurt genoeg om de vacht in conditie te houden.

Uiterlijke kenmerken
Lichaam
De Heilige birmaan is een middelgrote, goed geproportioneerde kat. De staart is gemiddeld van lengte in verhouding tot de rest van het lichaam en hoort een elegante indruk te maken. De Birmaan mag niet te hoog op de poten staan, deze zijn dan ook eerder kort dan lang. De voeten zijn rond en vertonen de rastypische witte sokken.

Kop
De kop heeft enigszins ronde wangen en een rond voorhoofd. De neus is gemiddeld van lengte en mag geen stop vertonen, maar een lichte inkeping in de neusrug wordt niet bestraft. De kin hoort stevig te zijn, maar niet al te geprononceerd. De oren staan wat schuin in de kop en wijzen enigszins naar voren toe. De ogen van dit ras horen zo diepblauw mogelijk te zijn en niet te rond, maar eerder ovaal.

Vacht
De vacht van de Heilige birmaan heeft een bijzondere textuur. Hij voelt zijdezacht aan en valt van nature als een weelderige sluier om de kat heen. De Heilige birmaan heeft weinig ondervacht. Rond de kraag, op de staart en bij de achterpoten is de vacht langer dan op de rest van het lichaam.

Kleurschakeringen
De Heilige birmaan komt alleen voor in het zogenaamde himalayapatroon. De witte voetjes vormen het meest in het oog springende verschil met andere rassen die het himalayapatroon vertonen. Dit belangrijke raskenmerk mag nooit ontbreken. Het wit moet zo symmetrisch mogelijk afgetekend zijn en aan de achterkant van de poten in een V-vorm omhoog lopen. Voor alle kleurslagen geldt dat de kleur op het lichaam zo zuiver mogelijk moet zijn en dat deze hoort te contrasteren met de gekleurde points. De ogen zijn diepblauw, ongeacht de vachtkleur. De Heilige birmaan komt voor in sealpoint, bluepoint, chocolatepoint, lilacpoint, redpoint, creampoint, tortiepoint, tabbypoint en tortietabbypoint.