Herkomst
Rondom de benaming Europese korthaar is de afgelopen decennia nogal wat verwarring ontstaan, omdat er tot voor 1982 twee verschillende kortharige kattenrassen waren die beide de naam Europese korthaar droegen en dezelfde rasstandaard hadden. Het ging hierbij over de Europese korthaar die op het vasteland van Europa gefokt werd, een ras dat perzisch bloed in zich draagt en vanaf 1982 Brits korthaar word genoemd, en het ras dat in Scandinavië uit kortharige boerenhuiskatten werd ontwikkeld, zonder invloed van de Pers.
De Scandinavische Europese korthaar is de enige kat die deze naam nu nog mag dragen, en het ras heeft nu een aparte rasstandaard.
Karakter
Omdat het ras ontstaan is uit gewone boerenhuiskatten die onderling veel verschillen in karakter, is het karakter van de Europese korthaar niet in het kort samen te vatten. We vinden katten die zeer aanhankelijk zijn en urenlang op schoot willen zitten, maar ook zijn er die liever heel de dag buiten lopen. Tot op zekere hoogte is karakter erfelijk, dus het is aangeraden om zowel het karakter van de moeder als het karakter van de vader te besturderen voor u zich een kitten aanschaft.
Met soortgenoten kunnen ze het prima vinden en ook honden geven meestal geen problemen, dit is natuurlijk van kat tot kat verschillend.
Verzorging
De vacht van de Europese korthaar is makkelijk te verzorgen. Normaal gezien is een wekelijkse kambeurt voldoende om de vacht in optimale conditie te houden. Maar tijdens de rui kam je best 2 twee 3 maal per week.
Uiterlijke kenmerken
Lichaam
De robuuste Europese korthaar is zowel qua uiterlijk als qua karakter te vergelijken met gewone gedomesticeerde Europese kortharige katten. De lichaamsbouw en de hele uitstraling van de kat versterken deze indruk alleen maar. De Europese korthaar is een gespierde kat van middelgroot formaat met een ronde en gespierde borst. De sterke poten zijn gemiddeld van lengte en de voetjes zijn rond. De staart is vrij dik aan de aanzet en loopt taps toe in een afgeronde punt.
Kop
De relatief grote kop heeft een enigszins ronde vorm met goed ontwikkelde wangen, maar is zeker niet zo rond als die van de Brits korthaar. De oortjes zijn middelgroot, even lang als de breedte van de basis, en hebben een enigszins afgeronde punt, verder staan ze redelijk ver uit elkaar en rechtop. De ogen zijn rond en mogen elke kleur hebben die bij de vachtkleur past.
Vacht
De dichte beharing van de Europese korthaar is kort, zacht en glanzend. Ze behoort aaneengesloten te zijn.
Kleurenschikkingen
Alle natuurlijke kleuren zijn toegestaan, zoals rood, zwart, crème en blauw, al dan niet met tabbytekeningen, en wit. Ook effen wit is toegestaan.
De oogkleur correspondeert met de vachtkleur en kan geel, groen of oranje zijn. Bij witte exemplaren zijn blauwe of odd-eyed ogen ook toegestaan.