Egyptische mau

Herkomst
Egyptische MauDe Egyptische mau is volgens ingewijden een van de oudste kattenrassen ter wereld, en een kat die al ver voor onze jaartelling in Egypte in hoog aanzien stond. De diverse afbeeldingen van katten die men tijdens opgravingen in Egypte heeft ontdekt, vertonen inderdaad een grote gelijkenis met de Egyptische mau.
In de jaren 50 werden de eerste katten naar Italiƫ en de VS vervoerd. De eigenares van deze katten was de in Italiƫ wonende russin Nathalie Troubetskoy. Zij emigreerde naar de VS en begon daar onder de catterynaam Fatima met het fokken van de Egyptische mau in de kleuren zilver, brons en smoke.

Karakter
De Egyptische mau is een levendige, actieve kat die niet alleen op jonge leeftijd, maar ook als hij volwassen is graag en veel speelt en ravot. Voldoende speel en klimgelegenheden in uw huis zijn dus een noodzaak. Deze katten zijn beslist geen allemansvrienden en ze stellen zich meestal wat terughoudend op tegenover vreemden.

Verzorging
De vacht van de Egyptische mau is zeer makkelijk te onderhouden, een weekelijkse kambeurt met een zachte borstel volstaat.

Uiterlijke kenmerken
Lichaam
De lichaamsbouw van de Egyptische mau is in veel opzichten vergelijkbaar met die van de Abessijn. Het lichaam maakt een oosterse en sierlijke indruk, maar moet duidelijk gespierder en grover zijn. De fijne elegante poten zijn lang in verhouding tot het lichaam en hebben kleine, compacte voetjes. De achterpoten zijn langer dan de voorpoten, zodat de ruglijn naar achteren toe oploopt. De staart is van gemiddelde lengte en heeft een afgeronde top.

Kop
De Egyptische mau heeft een enigzins wigvormige kop met relatief grote oren die afgeronde topjes hebben. De neusrug is recht en loopt zonder inkeping in het voorhoofd over. De grote ogen zijn aan de bovenkant amandelvormig en aan de onderkant rond.

Vacht
De korte vacht is zijdeachtig en glanzend, met een opvallend vlekkenpatroon. De ronde vlekken behoren zo zuiver en scherp mogelijk in de vacht te zijn afgetekend.

Kleurenschikkingen
De Egyptische mau wordt in vier verschillende kleuren gefokt: pewter, brons, silver en smoke. De ogen zijn groen of amberkleurig. Er zijn ook rode en blauwe exemplaren van de Egyptische mau, maar deze zijn erg zeldzaam.