Devon Rex

Herkomst
Devon rexIn 1960 vond men in het Engelse graafschap Devonshire een kat met een krullende vacht. Tien jaar eerder was in Cornwall ook een dergelijke kat aangetroffen: de eerste Cornish rex. De nieuw gevonden kat en zijn nakomelingen werden aanvankelijk dan ook gekruist met Cornish rexen, omdat men dacht dat het om een identieke vachtmutatie ging. Al gauw bleek het om een ander soort krulende vacht te gaan en besloot men de tweede vachtmutatie apart door te fokken en deze te noemen naar het gebied van oorsprong. Het type van de allereerste Devon rex, een zwarte kater met de naam Kirlee, was erg apart en werd gekenmerkt door een grappig, koboldachtig kopje en een gematigd elegant lichaam. Deze kat vertegenwoordigde het gewenste rasbeeld. Met behulp van vele andere kattenrassen en huiskatten werd de Devon rex als ras opgebouwd.

Karakter
De Devon rex is een intelligente kat met een zachtaardig, aanhankelijk karakter. Hij is zeer op mensen gericht, en kan er moeilijk tegen om alleen te zijn. Het liefste heeft hij de hele dag mensen om zich heen. Devon rexen zijn tot op hoge leeftijd erg beweeglijk en speels. Ze springen en klimmen graag en maken daarbij graag gebruik van uw meubilair: een krab en klimpaal met verschillende niveaus is dan ook geen overbodige aanschaf.

Verzorging
De korte en zachte vacht van de Devon rex laat zich eenvoudig verzorgen met een bayborstel of gewoon door regelmatig aaien.

Uiterlijke kenmerken
Lichaam
De Devon rex is een vrij kleine kat met een slank, stevig gespierd lichaam. De borst is breed en de slanke poten zijn lang in verhouding tot het lichaam. De achterpoten zijn altijd langer dan de voorpoten. De voetjes zijn klein en ovaal en de lange, dunne staart loopt spits toe.

Kop
Op een slanke hals rust een wigvormige kop met brede jukbeenderen, een sterke kin en een korte snuit. De neus vertoont een duidelijke stop en het voorhoofd buigt terug naar de platte schedel. De grote oren zijn tamelijk laag geplaatst. Ze hebben een brede basis en lopen taps toe in een afgeronde punt. De oren zijn bedekt met fijne haartjes. De grote, amandelvormige ogen zijn wijd uit elkaar geplaatst en staan schuin in de schedel.

Vacht
De vacht is kort, fijn, gegolft en zacht, maar voelt wat harder aan dan die van de Cornish rex en German rex, omdat Devon rexen zowel een boven als een ondervacht hebben. De snorharen en wenkbrauwen zijn gekruld, tamelijk ruig en van een gemiddelde lengte.

Kleurschakeringen
Katten van dit ras mogen elke denkbare vachtkleur hebben. Veelvoorkomdende kleuren zijn zwart en blauw schildpad, met of zonder witte aftekeningen. Ook effen witte en katten met tabbytekeningen komen vaak voor. Daarnaast is er de aantrekkelijke Si-rex met Siamese aftekeningen. De kleur van de ogen is groen of geel (blauw bij de Si-rex) en hoort in hamonie te zijn met de vachtkleur.