California spangled

Herkomst
California spangledDe California spangled is gecreëerd door de Amerikaan Paul Casey. Hij had een duidelijk doel voor ogen, namelijk het fokken van een nieuw ras dat qua vachtpatroon sterk leek op een luipaard, maar dat het karakter had van een huiskat. Om dit doel te bereiken, betrok Casey verschillende raskatten en huiskatten in zijn fokprogramma, waaronder Abessijnen, Manxen, Siamezen, Perzen en gewone huiskatten uit de VS, Azië en Afrika. Wilde katten zijn er niet aan te pas gekomen.
De introductie van de California spangled in 1986 was dusdanig commercieel van opzet dat er een massale verontwaardiging ontstond onder kattenvrienden. De klanten van een bekend warenhuis werden in de kersteditie van een postordercatalogus aangemoedigd om een kitten van dit ras cadeau te doen aan hun geliefde. Voor een fors bedrag kon de klant een kitten bestellen en er werd voor hetzelfde bedrag een feestelijke cadeauverpakking met linten en strikken bijgeleverd.
Er is een beperkte groep fokkers in de Verenigde staten, elders komt de California spangled niet voor.

Karakter
California spangleds zijn intelligente en actieve katten die graag spelen, klimmen en rennen. Een goede kattenklimpaal en een krabpaal zijn geen overbodige investering. Het zijn sociale dieren, die het erg goed kunnen vinden met andere katten.

Verzorging
De kortharige vacht heeft betrekkelijk weinig onderhoud nodig, een borstelbeurt per week met een zachtharige borstel voldoet.

Uiterlijke kenmerken
Lichaam
De California spangled is een middelgrote kat met een lang, lenig en goed gespierd lichaam. Een opvallend raskenmerk is de lange, hoekige vorm, die ervoor zorgt dat de kat zich soepel en verend voortbeweegt. De poten zijn lang, maar lijken door dit gangwerk korter dan ze zijn. De staart heeft een gemiddelde lengte en is overal even dik, met een rond uiteinde.

Kop
De kop is middelgroot en de brede jukbeenderen zijn opvallend. De snuit is vol en goed ontwikkeld, met een stevige, sterke kin. De oren hebben afgeronde punten en zijn hoog op het hoofd aangezet. De ogen zijn amandelvormig.

Vacht
De vacht is kort en glad aanliggend op de rug en de flanken, maar wat langer op de buik en de staart. Dit ras wordt enkel gefokt in een vlekkenpatroon dat zich scherp en duidelijk in de vacht aftekent, met zo veel mogelijk contrast. Streeptekeningen of zelfs gemarmerde aftekeningen in de vacht zijn bij dit ras niet toegestaan, evenmin als witte aftekeningen en een te lange vacht.

Kleurenschikkingen
De California spangled komt voor in verschillende kleuren, waaronder zwart-zilver, charcoal, brons, goud en bruin. De ogen zijn hierbij altijd amberkleurig tot bruin. Bij een zwartgevlekte vachtkleur zijn de ogen zandkleurig tot geelgrijs. De rode en blauwgevlekte exemplaren moeten grijsbruine ogen hebben.
De snow-leopard kan alle bovenstaande vachtkleuren vertonen en deze variëteit verraadt duidelijk de aanwezigheid van Siamese invloeden. De snow leopard heeft altijd blauwe ogen.