American Wirehair

Herkomst
American WirehairDe stamvader van alle American wirehair is ontstaan in Verona, New York, door een spontane mutatie. In 1966 werd er in een boerenschuur een roodwitte kater geboren. Zijn nestgenootjes hadden allemaal een gewone haarstructuur, maar Adam viel meteen op door zijn draadharige vacht. Een geïnteresseerde kattenliefhebster besloot Adam en een nestzusje in haar huis op te nemen en aan elkaar te paren. Twee van de vier kittens bleken dezelfde draadharige vachtstructuur te hebben als de kater, dus begon zij een fokprogramma om deze bijzondere mutatie vast te leggen.
Om vergaande inteelt zo veel mogelijk te voorkomen, zijn er destijds regelmatig Amerikaanse korthaarkatten in het fokprogramma gebruikt en ook nu nog zijn uitkruisingen hiermee toegestaan. In 1978 werd het ras officieel erkend door de Amerikaanse overkoepelende organisaties.

Karakter
Het karakter van de American wirehair vertoont veel overeenkomsten met dat van de Amerikaanse korthaar. De meeste American wirehairs zijn gesteld op comfort en worden graag geknuffeld en vertroeteld, maar er zijn ook exemplaren die liever buitenshuis op jacht gaan. Normaal gesproken zijn American wirehairs intelligente dieren met een groot aanpassingsvermogen en zullen ze zich zowel op een boerderij als op een etagewoning op hun gemak voelen.
De American wirehair is een speelse kat die graag klimt en als de kat zijn energie niet buitenshuis kan uitleven, is het verstandig een goede kattenkrabpaal en een klimpaal aan te schaffen. De omgang met andere katten en huisdieren is over het algemeen erg goed. Ook met kinderen kunnen deze katten prima opschieten.

Verzorging
De draadharige vacht is met een minimum aan verzorging in goede conditie te houden. In de ruiperiode kunt u de dode en losse haren eenvoudig verwijderen met een rubberen borsteltje. Buiten de ruiperiode borstelt u de vacht ongeveer een keer per week met een varkensharen borstel en kamt u deze daarna met een grove kam.

Uiterlijke kenmerken
Lichaam
De American wirehair is een gespierde, middelgrote kat, de botstructuur is van een gemiddeld gewicht. De lengte van de stevige poten staat in goede verhouding tot het lichaam. Ze hebben compacte voetjes en een middellange staart, met aan het einde een afgeronde punt.

Kop
De grootte van de kop hoort in goede verhouding tot de rest van het lichaam te staan en maakt een enigszins ronde indruk. De jukbeenderen zijn nogal hoog geplaatst en de ogen zijn rond en mogen middelgroot tot groot zijn.

Vacht
De American wirehair heeft een korte, gekroesde vacht met een grove en harde structuur; het haar op de buik is wat zachter. Elke afzonderlijke haar kan spiraalvormig zijn of is aan de punt omgebogen. De vacht is veerkrachtig, vol en dik, en in geen enkel opzicht te vergelijken met de vacht van Rex katten, die veel korter en fijner van structuur is en zachter aanvoelt. De snorharen van de American wirehair zijn gekruld.

Kleurschakeringen
Omdat deze kat een natuurlijk boerenkattenras is en de invloed van uitheeemse katten niet op prijs word gesteld, word het ras alleen in de zogenaamde natuurlijke kleuren gefokt, zoals onder meer zwart, rood, blauw en crème, al dan niet met witte aftekeningen en of tabbytekeningen en een zilveren ondervacht. Ook effen witte katten komen voor.
Kleuren als chocolate, burmese aftekeningen en points zijn niet toegestaan.
De oogkleur is afhankelijk van de kleur van de vacht, maar is meestal koperkleurig of groen. Witte katten kunnen ook blauwogig of odd-eyed zijn.