Ademhaling van katten

Het tempo van ademhalen is 30 tot 40 keer per minuut.

Chronisch ademhalingprobleem.
Chronische ademhaling problemen bij katten die het gevolg zijn van een ziekte toen ze nog kitten waren, zijn meestal moeilijk te genezen omdat vergroeiingen in de neus achtergeleven kunnen zijn. Die belemmeren de ademhaling en geven sneller aanleiding tot “verkoudheid”. De behandeling bestaat uit antibiotica, soms in combinatie met het doorspoelen van de neus.
Chronische bronchitis betreft met name de onderste luchtwegen (luchtpijp, bronchiƫn en longweefsel) en wordt beschouwd als een mengsel van verschillende aandoeningen (zoals astma, bronchitis) waarvan de verschijnselen elkaar overlappen. De verschijnselen zijn hoesten of benauwdheid en hoesten. Soms ook reutelen, niezen of kokhalzen. Dit kan weer al of niet gepaard gaan met braken na een hoestbui. Meestal zijn de dieren verder gezond.
De behandeling is gericht op het verlichten van de hoest en benauwdheid, met medicijnen die er voor zorgen dat de luchtwegen wijder worden en de ademhaling beter word. Een klein aantal dieren herstelt volledig. In die gevallen betrof het dan een “eenvoudige” bronchitis.
Bij de meeste katten komen de klachten echter terug. Deze dieren genezen dan niet, maar de situatie blijft wel stabiel bij een juiste behandeling.

De site waar u informatie vind over raskatten