Spoel wormen
Een spoelworm bij een kat is ongeveer 5 tot 10 cm lang. Het ziet er uit als spaghetti.
Kittens zijn heel vaak besmet met spoelworm en bij volwassen katten is het meestal niet eens te merken.
Besmetting van de kat.
Eieren van de kattenspoelworm kunnen overal liggen. De kat loopt langs die plaats en krijgt enkele eitjes aan de poten. Als de kat zich daarna likt en wast, komen de eitjes naar binnen. Niet alleen de kat, maar ook de mens zelf kan de eitjes mee naar huis nemen aan de schoenen. Zonder dat je iets hebt gemerkt, kan de kat dus besmet raken en komen de eitjes in het maagdarmkanaal.
De eitjes ontwikkelen zich tot larven, die de darmwand doorboren en een ingewikkelde tocht door het lichaam maken. Sommige larven keren terug naar het maagdarmkanaal en ontwikkelen zich daar, na een aantal weken, tot volwassen spoelwormen. Een ander deel van de larven ontwikkelt zich niet en blijft in een rustfase achter in de spieren en het vetweefsel.
Meestal zul je niets merken aan de kat, tenzij de besmetting ernstig is. Bij een ernstige besmetting kunnen kittens zelfs direkt na de geboorte sterven. Als kittens in de eerste week erg hoesten, is besmetting bijna zeker. Vanaf de 2e tot 3e week kun je de wormen zien in de uitwerpselen. Bij zeer ernstige besmetting is het mogelijk dat de wormen worden uitgebraakt.
Er is een verminderde weerstand tegen ziektes en soms heeft de kat diarree of juist verstopping. Dikwijls is er ook sprake van bloedarmoede. Let ook goed op opgezette buik en een doffe vacht.
Besmetting van de mens.
Besmetting van de mens is ook mogelijk. Dit gebeurt eigenlijk op dezelfde manier als bij de kat.
Bij de mens ontwikkelen de eieren zich niet tot volwassen wormen. De larven die uit deze eieren zijn ontstaan, doorboren de darmwand en verspreiden zich via de bloedbaan in ons lichaam. Hierdoor kunnen kleine ontstekingen ontstaan. Enkele organen, zoals lever en longen, maar ook ogen of hersenen, kunnen op deze manier worden aangetast.
Het opruimen van verse uitwerpselen levert geen risico op, omdat de eieren ongeveer 2 weken nodig hebben om besmettelijk en dus gevaarlijk voor de mens te worden.
Haak wormen
Een haakworm is een tiental keer kleiner dan een spoelworm. Deze worm dringt via de huid naar binnen om dan via de bloedbaan de darm te bereiken.
In ongeveer 3 weken groeien ze dan op tot volwassen haakwormen. Besmetting is mogelijk via de moedermelk of door het eten van gras dat verontreinigd is met besmette uitwerpselen. Haakwormen veroorzaken ernstige schade, omdat ze zich voeden met darmcellen of bloed.
Besmette dieren vertonen de volgende verschijnselen:
bloedarmoede
diarree
lusteloosheid
doffe vacht
Lint wormen
De lintworm leeft ook in de darm van de kat en kan van enkele millimeters tot enkele meters lang zijn. Een lintworm bestaat uit een kop, een hals en een groot aantal schakels die gevuld zijn met tientallen eitjes. Besmetting van de kat. De schakels van de lintworm zijn te vinden in de uitwerpselen of op de vacht. Deze schakels, die gevuld zijn met eitjes, worden opgenomen door een ander dier (de “tussengastheer”). In deze tussengastheer ontwikkelen de eitjes zich tot larven. Als de kat een dergelijke gastheer (muis, vlo) opeet, wordt hij besmet. De larven komen vrij in de darm en ontwikkelen zich daar tot volwassen lintwormen. Besmette dieren vertonen de volgende verschijnselen:
vermagering
doffe vacht
lusteloosheid
duidelijk zichtbare derde (witte) ooglid
De schakels (zo groot als een rijstkorrel) bevinden zich in de vacht in de buurt van de anus en hierin zitten de eieren. De schakels kunnen echter ook in de mand van de kat liggen. Het ligt voor de hand dat de schakels ook in de ontlasting zullen voorkomen.
Gevaar voor de mens.
De lintworm die wordt overgedragen door de vlo, is besmettelijk voor de mens, maar niet echt gevaarlijk. Als je toevallig een vlo hebt binnengekregen, kan een kleine volwassen lintworm zich in de darm van de mens ontwikkelen en zo aanleiding geven tot lichte buikklachten.
Anders ligt het bij een lintworm die vooral voorkomt in de Belgische Ardennen (maar ook elders in Europa). Deze lintworm (vossenlintworm) is amper enkele millimeters lang en vormt een waar gevaar voor de mens. Deze lintwormen leiden tot cysten en gezwellen in zeer belangrijke organen als lever en longen. De mens kan besmet raken door contact met besmette dieren.
Ontworm je kat elke 4 tot 6 maanden.