Sokoke

Herkomst
SokokeDe Sokoke stamt uit het Sokokewoud in Kenya. Sokokes leefden daar al decennia lang voordat ze ontdekt werden. Het Sokokewoud is ongeveer 400 vierkante kilometer groot en ligt vrijwel geïsoleerd en er leven vele bijzondere en unieke planten en diersoorten.

Karakter
Sokokes zijn intelligente, speelse en actieve katten. Het is gebleken dat ze graag buitenshuis vertoeven, regen deert ze niet. Daarnaast kunnen exemplaren van dit ras goed zwemmen en velen willen nog wel eens een duik in de vijver nemen om een vis te verschalken. U kunt deze katten wel wennen aan een leven binnenshuis, maar geef ze bij voorkeur de mogelijkheid zich uit te leven in uw tuin of in een grote kattenren.

Verzorging
De Sokoke is met een minimum aan vachtverzorging in prima conditie te houden. Eenmaal per week borstelen met een zachte borstel zou voldoende moeten zijn.

Uiterlijke kenmerken
Lichaam
De Sokoke is een middelgrote kat en heeft een lang, slank en gespierd lichaam met een goed ontwikkelde borst. De poten zijn lang en slank met ovale voetjes, de achterpoten zijn langer dan de voorpoten. De staart is gemiddeld van lengte en loopt naar het einde smaller toe. Door de zware bottenstructuur is de kat naar verhouding tot zijn grootte vrij zwaar.

Kop
De wigvormige kop van de Sokoke is klein in verhouding tot het lichaam. Hij heeft een vrijwel rechte neus en een stevige kin. De oren zijn middelgroot met afgeronde toppen en staan hoog op het hoofd, zodat de kat altijd een alerte indruk maakt. De ovale tot amandelvormige ogen van de kat tonen een expressieve uitdrukking en zijn wijd uit elkaar geplaatst.

Vacht
De elastische vacht van de Sokoke is erg kort en glanzend en ligt vlak tegen het lichaam aan.

Kleurschakeringen
De Sokoke komt alleen voor in het zogenaamde blotched tabby oftewel gemarmerd patroon. Dit is altijd zwart met een grijze tot warm goudbruine ondergrond. Op tentoonstellingen ziet men graag dat er in de zwarte haren agoutibandjes aanwezig zijn. De ogen van de Sokoke zijn amberkleurig tot lichtgroen.