Siamees

Herkomst
SiameesDe oorsprong van de Siamees ligt in het Verre Oosten. In Thailand kwamen deze dieren al in de 14de eeuw voor. Aan het einde van de 19de eeuw werden ze door Engelse zeevaarders meegenomen naar Groot-Brittanni├ź.
Siamezen hadden in die tijd overigens nog niet de bouw van de Siamees van tegenwoordig. Ze waren een stuk forser van bouw en de schedelvorm was bij de vroegste Siamezen vrij rond en niet driehoekig.
De eerste importen waren seal points, maar al snel bleken deze katten ook kittens te krijgen in de kleuren blue point, chocolatepoint en lilacpoint.
In de jaren 50 en 60 ging men Siamezen fokken in andere kleuren, door Blauwe russen en Britten te gebruiken. Hierdoor ontstonden de tabby’s, de red en creampoints en de tortiepoints.
Nog niet zo lang geleden werden er weer nieuwe kleuren geïntroduceerd zoals cinnamon en fawnpoints, de zilvertabbypoint, de smokepoint en de meest recente aanwinst, de bi en de tricolourpoint Siamees.

Karakter
De Siamees is altijd duidelijk aanwezig in huis, ze hebben een spraakzame natuur en kunnen urenlange conversaties houden met u en met zichzelf. Siamezen zijn buitengewoon sociaal ingesteld en als ze niet voldoende aandacht krijgen, zullen ze die zeker opeisen. Als u veel van huis bent kan u best meerdere dieren aanschaffen of zelfs besluiten om geen Siamees te nemen, deze dieren kunnen er namelijk niet tegen om alleen te zijn.

Verzorging
Omdat de vacht zeer kort is en er eigenlijk weinig tot geen ondervacht is, is deze vrijwel onderhoudsvrij. In de rui periode kan u de dode haren verwijderen door er met een vochtige zeem over te wrijven.

Uiterlijke kenmerken
Lichaam
De Siamese kat is een ras met een elegante en lenige bouw. Het sierlijke lichaam is lang, slank en gespierd, het mag nergens grofheid vertonen. De achterhand behoort hoger te zijn dan de voorhand. De poten zijn slank en lang met ovale voetjes. Ze hebben een lange en dunne staart.

Kop
De kop is wigvormig en heeft grote, schuin geplaatste oren die samen een gelijkzijdige driehoek vormen. De ogen van de Siamees zijn amandelvormig en dienen donkerblauw te zijn, ze staan iets schuin op de kop geplaatst. De Siamees heeft een lange romaanse neus.

Vacht
De vacht van de Siamees hoort zijdezacht aan te voelen en is erg kort en fijn van structuur en heeft weinig ondervacht.

Kleurschakeringen
Siamese kittens worden helemaal wit geboren. Pas later krijgen ze hun gekleurde points aan het gezicht, de oren, de staart en de poten.
De oorspronkelijke kleuren van de Siamees zijn seal, blue, chocolate en lilacpoint, maar ook de red en creampoints komen veel voor. Seal, blue,chocolate en lilacpoints zijn er ook in tortie en tortietabby, de katten in deze kleuren zijn bijna altijd van het vrouwelijke geslacht.
Van recentere datum zijn er de cinnamon, fawn, smoke, silvertabby en bi/tricolourpoint.