Rabiës

dierenpaspoortRabiës wordt veroorzaakt door een virus dat de hersenen aantast. De ziekte wordt verspreid door speeksel van besmette dieren.
In Vlaanderen en Nederland zijn er slechts zeer uitzonderlijk gevallen van rabiës, maar in de vossenpopulatie in de Waalse Ardennen (onder Samber en Maas) circuleert de ziekte wel en is vaccinatie voor huisdieren op doorreis verplicht. Gezien het gevaar van hondsdolheid is het in praktisch alle West-Europese landen verplicht om de dieren te laten vaccineren. België en Nederland zijn uitzonderingen. Hier moet absoluut rekening mee gehouden worden als de kat mee gaat op reis!
De ziekte wordt overgebracht door het speeksel van een besmet dier na een beet. Aangetaste dieren zullen een ander gedrag gaan vertonen: vooral van de – van nature schuwe – vossen is bekend dat ze erg dicht bij mensen en andere dieren komen. Rustige katten kunnen onrustig worden en katten die van nature speels en actief zijn kunnen juist kalmer worden. De dieren krijgen verlammingen. Dit heeft speekselen tot gevolg, gezien de kat niet meer kan slikken door verlamming van de slikspieren. Agressiviteit kan voorkomen maar dit is niet altijd het geval. Uiteindelijk sterven de dieren altijd éénmaal als er zenuwsymptomen zijn opgetreden.
Indien een dier of een mens een beet heeft gekregen van een dier dat verdacht wordt van rabiës moet men direct beginnen met een behandeling. Indien het dier behandelt wordt alvorens er zenuwsymptomen opgetreden zijn, kan men het redden. Eénmaal er zenuwsymptomen optreden loopt de ziekte altijd fataal af.
Gelukkig bestaat er een vaccin tegen rabiës. Het is verplicht een dier te laten vaccineren als het in bepaalde landen reist. België en Nederland zijn uitzonderingen. Dieren onder de lijn Samber-Maas (de Waalse Ardennen) moeten wel verplicht gevaccineerd worden. Het vaccin mag niet gegeven worden aan dieren jonger dan 12 weken oud.