Maine coon

Herkomst
De naam Maine coon is afgeleid van de staat Maine in de Verenigde Staten, waar de kat oorspronkelijk werd aangetroffen. Coon staat voor Raccoon, het Engelse woord voor wasbeer. Men dacht Maine Coondat de Maine coon een kruising was van een gewone kat met een wasbeer, dit is natuurlijk onmogelijk. Meer voor de hand liggend is dat de Maine coon vanuit Europa door zeelieden werd ingevoerd. Daardoor is het aannemelijk dat de maine coon verwant kan zijn aan de Noorse boskat, maar vrijwel zeker aan de Turkse Angora.

Karakter
Maine coons zijn vriendelijke en goedgehumeurde katten. Over het algemeen gaan ze zeer goed om met andere katten en ook omgang met honden zal niet op problemen stuiten. De Maine coon is een speelse kat en u moet ervoor zorgen dat hij veel speelgelegenheid heeft, zodat hij zich niet gaat vervelen.

Verzorging
Voor de vachtverzorging gebruikt u best een borstel met echt haar, de dichter behaarde plaatsen waar men niet goed bij kan, kan u best met een grove kam doorkammen.
In de lente en de zomer zal de kat verharen, waarbij voornamelijk het langere haar rond de kraag uitvalt.In die periodes zal u wat meer aandacht moeten geven aan de verzorging van de vacht.

Uiterlijke kenmerken
Lichaam
De Maine coon is het grootste ras onder de huiskatten, vooral de katers. Het gespierde lichaam is langer dan hoog, met een brede borst. De gespierde poten zijn gemiddeld van lengte, met zware botten, en de grote, ronde voeten vertonen kleine haarpluimpjes tussen de tenen. Verder heeft de Maine coon een hele lange staart.

Kop
De kop heeft een gemiddelde breedte en hoge jukbeenderen. De stevige kin vormt een rechte lijn met de neus en bovenlip. De oren zijn groot en hoog op de kop, wijd uit elkaar geplaatst en eindigen in op een punt met een lynxpluimpje.
De grote ogen zijn licht ovaal en staan enigszins schuin in de kop.

Vacht
De Maine coon heeft een dichte, halflangharige vacht die op de buik, de flanken en de staart duidelijk langer is. Een kraag is gewenst. De structuur van de soepel vallende vacht is afhankelijk van de kleur. In de zomer is de vacht doorgaans een stuk korter dan in de winter, maar de staart blijft altijd volbehaard.
Pas op een leeftijd van anderhalf tot twee jaar is de vacht bij dit ras volgroeid.

Kleurschakeringen
De Maine coon komt alleen voor in de zogenaamde natuurlijke kleuren. Er zijn dan ook veel verschillende kleuren en vachttekeningen mogelijk. Zeldzaam zijn de witte Maine coons met blauwe ogen. De oogkleur kan groen, groengeel, koperkleurig en odd-eyed zijn.