Kurilen stompstaartkat

Herkomst
Kurilen stompstaartkatDe Kurilen stompstaartkat is waarschijnlijk ontstaan uit een aantal Japanse bobtails. De Kurileneilanden zijn vanaf 1875 in Russisch bezit, maar daarvoor was het een Japanse eilandengroep. Naar alle waarschijnlijkheid hebben de Japanners hun Japansese bobtails meegenomen naar de Kurillen eilanden, waar de katten zich door de jaren heen deels verwilderd, deels als huisdier staande hebben weten te houden. De vulkanische en moeilijk bereikbare Kurileneilanden zijn lange tijd streng bewaakt geheim militair gebied geweest en de eilandbewoners hadden weinig contact met de rest van de wereld. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie werden wetenschappers in staat gesteld de eilandengroep te bezoeken, zij ontdekten ook het bestaan van dit ras.

Karakter
Er is een duidelijk verschil tussen de Kurillen stompstaartkatten die rechtstreeks van het eiland komen en de katten die bij liefhebbers in huiselijke kring zijn gefokt. De eerste zijn duidelijk wat wilder van karakter, maar beide hebben het vriendelijke karakter en het gelijkmatige humeur. Kurillen stompstaartkatten tonen hun aanhankelijkheid zonder al te opdringerig te zijn, ze genieten duidelijk van geknuffeld te worden.

Verzorging
De Kurilen stompstaartkat heeft niet veel vachtverzorging nodig. Het is voldoende de vacht eens per week met een grove kam of varkensharen borstel uit te borstelen om de dode en losse haren te verwijderen.

Uiterlijke kenmerken
Lichaam
Het lichaam maakt een forse, gespierde en gedrongen indruk en de stevige achterpoten zijn langer dan de voorpoten, waardoor de ruglijn naar achteren toe oploopt. Een typische raseigenschap van de Kurilen stompstaartkat is dat de kat zich in veel situaties sluipend, voetje voor voetje voortbeweegt. De staart die zo’n acht centimeter lang is, is in rust naar links of naar rechts gebogen en staat rechtop bij het lopen of wanneer de kat attent is.

Kop
De Kurilen stompstaartkat heeft een relatief grote, wigvormige kop met goed ontwikkelde, ronde wangen. De oren staan hoog op het hoofd, zijn middelgroot en vertonen in de oorschelpen een duidelijke beharing. De neus heeft een gemiddelde lengte en vertoont een lichte welving. De ogen zijn groot en amandelvormig met een alerte, nieuwsgierige blik en staan enigszins schuin. De snor en oogharen zijn uitgesproken lang.

Vacht
De beharing is halflang met weinig ondervacht en voelt zijdezacht aan. De vacht rond de kraag, buik en op de flanken is langer dan op de rest van het lichaam. De staart heeft een mooie pluim en tussen de tenen bevinden zich haarborsteltjes.

Kleurschakeringen
Kurilen stompstaartkatten komen voor in de zogenaamde natuurlijke kleuren, zoals zwart en rood, met en zonder witte aftekeningen en tabby tekeningen.