Korat

Herkomst
KoratDe Korat is genoemd naar de provincie Cao Nguyen Khorat in Thailand, waar het ras oorspronkelijk vandaan komt. Eeuwen geleden werd er in verschillende geschriften in toenmalig Siam al meldingen gemaakt van een kat met een zachte, grijze vacht met zilveren haarpunten en glanzende ogen.

Karakter
Korat is een zeer aanhankelijke kat, ze zijn erg gesteld op de mensen in hun omgeving en ze hebben veel aandacht nodig om zich goed te voelen. Meestal gaat de omgang met soortgenoten goed, maar ze kunnen jaloers worden als men teveel aandacht aan een ander besteed.

Verzorging
De vacht één maal per week borstelen met een zachte borstel is voldoende voor de korte vacht van de Korat.

Uiterlijke kenmerken
Lichaam
Het lichaam van de Korat is slank en gestrekt, maar niet zo slank als bijvoorbeeld de Siamees. De voorpoten zijn korter dan de achterpoten en de rug is licht gebogen. De staart is van gemiddelde lengte, breed aan de basis en heeft een afgeronde punt.

Kop
De korat heeft een hartvormige kop met grote, hoog aanggezette oren. De neuslengte is in verhouding met de grootte van de schedel en heeft een lichte stop. De Korat heeft grote oosterse ogen.

Vacht
De glanzende vacht voelt aan als satijn, omdat de ondervacht ontbreekt ligt het haar dicht tegen de huid.

Kleurenschikkingen
Aan de wortel is het haar lichter en het kleurt naar de haarpunten toe donkerder op; elk haarpuntje heeft een zilveren tint, wat een heel bijzonder effect geeft. Sinds kort worden er buiten de blauwe kleur ook Korats gefokt in de lilac kleur. De ogen van deze katten zijn groen (voorkeur) of amber.