Havana brown

Herkomst
OLYMPUS DIGITAL CAMERADe Havana brown is van oorsprong een Engels ras. Het is ontstaan door de kruisingen tussen Siamezen, huiskatten en blauwe russen. Door de jaren heen zijn Engelse en Amerikaanse Havana’s qua type zo uit elkaar gegroeid dat we eigenlijk van 2 aparte rassen kunnen spreken.De engelse Havana is eigenlijk een chocolate Oosters korthaar. De Amerikaanse Havana lijkt meer op de Blauwe rus.

Karakter
In grote lijnen is het karakter van de Havana brown hetzelfde als dat van de siamees. De Havana brown is altijd duidelijk aanwezig in huis, ze hebben een spraakzame natuur en kunnen urenlange conversaties houden met u en met zichzelf. Ze zijn buitengewoon sociaal ingesteld en als ze niet voldoende aandacht ontvangen, zullen ze die zeker opeisen. Als u veel van huis bent kan u best meerdere dieren aanschaffen of zelfs besluiten om geen Havana te nemen, deze dieren kunnen er namelijk niet tegen om alleen te zijn.

Verzorging
Omdat de vacht zeer kort is en er eigenlijk weinig tot geen ondervacht is, is deze vrijwel onderhoudsvrij. In de rui periode kan u de dode haren verwijderen door er met een vochtige zeem over te wrijven.

Uiterlijke kenmerken
Lichaam
De Havana is een middelgrote kat met een slanke bouw en een fijne botstructuur. De kat moet een lenige, sierlijke en elegante indruk maken en mag nergens grofheid vertonen. De achterhand staat hoger dan de voorhand en de poten zijn slank, lang en hebben een fijne botstructuur. De voetjes zijn ovaal en de staart is lang en hoort eveneens ovaal te zijn.

Kop
De kop is wigvormig en heeft grote, schuingeplaatste oren die samen een gelijkzijdige driehoek vormen. De ogen van de havana brown zijn amandelvormig en dienen donkerblauw te zijn, ze staan iets schuin op de kop geplaatst.

Vacht
De vacht van de Havana brown hoort zijdezacht aan te voelen en is erg kort en fijn van structuur en heeft weinig ondervacht.

Kleurschakeringen
Havana’s moeten groene ogen hebben, waarbij de voorkeur uitgaat naar diepgroene ogen zonder een zweem van een andere kleur zoals geel of bruin. Hoewel de oorspronkelijke kleur bruin was, bleken sommige katten ook de factor voor verdunning te dragen, waardoor er tegenwoordig ook lilac exemplaren bestaan.