Cornish rex

Herkomst
Cornish RexDe Cornish rex is van oorsprong een Engels kattenras. De allereerste Cornish rex werd geboren in 1950 in Cornwall. Dit kitten bleek een spontane mutatie te zijn. De moeder van het kitten had een normale vacht en de vader is altijd onbekend gebleven. Verschillende kattenliefhebbers interesseerden zich voor het bijzondere kitten en besloten te proberen het gen dat gekrulde haren veroozaakte vast te leggen in een nieuw ras. De Cornish rex is opgebouwd door het inkruisen van huiskatten, Britse korthaarkatten, Siamezen en Oosters kortharen. Dit resulteerde in een elegante hoogbenige kat met een vrij lange kop. In de loop van de tijd zijn er twee typen van de Cornish rex ontstaan: het zogenaamde Europese type en het Amerikaanse type. Ze verschillen van elkaar in lichaamsbouw, maar ook de vorm van het hoofd is anders. De Amerikaanse katten zijn vaak wat kleiner en slanker dan het Europese type. Verder valt op dat ze hoger op de poten staan en dat de neusbrug een Romaans profiel heeft. De Europese Cornish rex is doorgaans wat groter, heeft een minder extreem slanke bouw en een neus met recht profiel.

Karakter
Deze gezellige, aanhankelijke katten zijn dol op aandacht en vertoeven graag in de buurt van mensen. Ze kunnen er niet goed tegen om hele dagen alleen te zijn. Cornish rexen hebben een evenwichtig en zachtaardig karakter en hun nagels slaan ze maar zelden uit.

Verzorging
Een groot voordeel van de Cornish rex is dat de zachte, korte vacht amper verhaart. De vacht van de Cornish rex is betrekkelijk eenvoudig in goede conditie te houden. Het volstaat om deze ongeveer één keer per week te borstelen met een zachte babyborstel.

Uiterlijke kenmerken
Lichaam
De Cornish rex is een kleine tot middelgrote kat met een gespierd lichaam en een fijne beenderstructuur. De lange poten hebben kleine ovale voetjes. De rug hoort een opwaartse welving te vertonen. De lange, dunne staart loopt enigzins taps toe.

Kop
De eivormige schedel is langer dan breed, maar mag zeker niet al te lang zijn. De neus en kin moeten van opzij gezien op dezelfde lijn liggen. De Cornish rex heeft een lange neus en de neusbrug heeft een Romaanse, enigszins bolle vorm (Amerikaans type) of is recht (Europees type). De grote oren staan hoog op het hoofd, maar mogen niet te dicht bij elkaar staan. De ogen zijn ovaal.

Vacht
De vacht is kort en voelt fijn en heerlijk zacht aan. De vacht van de Cornish rex is zachter dan die van de Devon rex, omdat bij de Cornish rex de stuggere dekharen ontbreken. In het ideale geval vormen de krullen samen een gelijkmatige, dichte, gegolfde vacht die op de rug doet denken aan een wasbord. Een dekvacht ontbreekt geheel bij dit ras. De snorharen en wenkbrauwen zijn altijd gekruld.

Kleurschakeringen
De Cornish rex mag alle vachtkleuren hebben, dus ook de Siamese aftekeningen kunnen we bij dit ras aantreffen. De meest voorkomende kleuren zijn effen zwart en blauw met of zonder witte vlekken of tabbytekeningen in de vacht, maar ook torties en overwegend witte katten worden relatief vaak op shows uitgebracht. De kleur van de ogen is groen of geel (blauw bij siamese aftekening) en hoort in harmonie te zijn met de vacht kleur.