Chartreux

Herkomst
ChartreuxIn de 16de eeuw werden er al meldingen gemaakt van blauwe, kortharige katten die zowel in Rome als in Frankrijk voorkwamen, en in de 18de eeuw dook de naam Chartreux regelmatig op in diverse boeken en artikels als men het had over blauwe, kortharige katten uit Parijs.
Naar verluid zouden deze katten afkomstig zijn uit een ge├»soleerd liggende, bergachtige streek in Frankrijk met de naam ‘grand charteuse’. In dit gebied is sinds de 11de eeuw de ‘Orde van de Karthuizer Monniken’ gevestigd en in het klooster van deze monniken zouden sinds mensenheugenis al blauwe katten gehouden worden. Deze hypothese is zeer aannemelijk. In vroegere tijden hield men alleen dieren als deze nuttig waren. Katten waren erg geliefd omdat ze de in grote getallen aanwezige knaagdieren binnen de perken wisten te houden.
Aangezien het desbetreffende gebied moeilijk te bereiken was, hebben de katten zich niet kunnen vermengen met katten van elders, met als gevolg dat er in de loop van de tijd een populatie van nauw verwante, sterk op elkaar gelijkende katten ontstond.
Desondanks zijn er tot op de dag van vandaag geen bewijzen gevonden voor deze gang van zaken en het ontstaan van de chartreux en zijn naam blijven een mysterie.

Karakter
In grote lijnen komt het karakter van de Chartreux overeen met het karakter van de Brit. De Chartreux is een vriendelijke, goedgehumeurde kat met een evenwichtig en rustig karakter. Hij kan het goed vinden met soortgenoten, maar ook de omgang met honden geeft weinig problemen. Katten van dit ras zijn prima speelkameraadjes voor kinderen. Overweeg om 2 dieren aan te schaffen indien u niet veel thuis bent.

Verzorging
De Chartreux heeft relatief weinig vachtverzorging nodig, normaal gezien is een wekelijkse kambeurt voldoende om de vacht in optimale conditie te houden. Maar tijdens de rui kam je best 2 a 3 maal per week.

Uiterlijke kenmerken
Lichaam
De Chartreux is een middelgrote, gespierde en stevig gebouwde kat, en met name de katers maken een zeer forse indruk. Chartreux staan tamelijk hoog op de poten en hebben relatief grote voeten. De middellange staart is breed aan de aanzet en loopt taps toe in een mooie afgeronde punt. Teruggelegd over de rug reikt deze tot aan het kuiltje tussen de schouderbladen.

Kop
De kop van de Chartreux heeft een omgekeerde trapeziumvorm en is iets langer dan breed. De neusrug is recht, breed en lang en heeft geen stop. De oren zijn middelgroot en staan hoog op het hoofd, wat de kat een alerte uitdrukking bezorgt. De ogen zijn groot en mogen niet te rond zijn, en de buitenste ooghoeken buigen licht naar boven toe. Volwassen katers hebben uitgesproken katerwangen.

Vacht
De Chartreux heeft een dubbele, glanzende vacht met een enigszins wollige ondervacht. De vacht mag niet aanliggen, maar staat van het lichaam af en voelt zacht aan.
Kleurschakeringen
Alle nuances blauw tussen bleek blauwgrijs tot dieper blauwgrijs zijn toegestaan, maar de voorkeur gaat uit naar katten met een bleek blauwgrijze vacht. Op de neus, snorhaarkussentjes, de achterkant van de oren en aan de randen van de voetjes is de vacht meer zilverkleurig. De oogkleur is goudgeel koper tot amberkleurig. De ogen mogen geen groene zweem vertonen, maar kleuren naarmate de kat ouder wordt wel wat lichter op.