Bombay

Herkomst
Rond 1960 werd dit ras gecreƫerd door een Amerikaanse Burmezenfokster. Ze gebruikte hiervoor zwarte American shorthairs en kruiste die met Burmezen. Door steeds gericht terug te kruisen op Burmezen, lukte het om een fraaie lakzwarte versie van de Burmees op te zetten.

Karakter
In grote lijnen is het karakter van de Bombay te vergelijken met dat van de Burmees. Bombays zijn fijne huisgenoten die het goed kunnen vinden met andere katten en met honden. Ze zijn leuke speelkameraadjes voor kinderen.
Bombays zijn rustige katten met een gezellig karakter. Ze hebben veel behoefte aan gezelschap en aandacht. Ze kunnen moeilijk alleen zijn.

Verzorging
De Bombay vertoont weinig ondervacht en is daarom niet moeilijk te verzorgen. De vacht hoort diep lakzwart te zijn en een sterke glans te vertonen. Om dit effect te verkrijgen is het voldoende om de kat regelmatig te aaien en zo nu en dan met een zeem af te wrijven.

Uiterlijke kenmerken
Lichaam
De Bombay doet qua bouw veel denken aan de Burmees, maar door de invloed van de American shorthair, is de Bombay wat forser van postuur en heeft hij een rondere kop. Het lichaam is middelmatig groot en gespierd. De bouw mag geen gedrongen indruk maken, maar ook niet al te fijn zijn. De poten zijn middelmatig lang, evenals de staart die geen knikken of andere oneffenheden mag vertonen.

Kop
De kop is afgerond en breed. De snuit moet vrij kort zijn en de neus vertoont een inkeping daar waar deze overgaat in het schedeldak. De ogen staan ver uit elkaar en zijn rond. De relatief kleine oren staan enigzins naar voren, zijn breed aan de basis en hebben een afgeronde vorm.

Vacht
De Bombay kat heeft eenbombay zeer korte en glad aanliggende vacht hoort een diepe satijn glans te hebben. De Bombay heeft nauwelijks ondervacht. De vacht hoort zo diepzwart mogelijk te zijn. Er mogen geen witte haren of andere oneffenheden in de vacht voorkomen.
Kleurschakeringen
Deze kat is meestal zwart. In een nestje Bombay kunnen echter verschillende kleuren kittens voorkomen. Sommige zijn zwart, andere hebben de typerende Burmese kleur en kleurverdeling. Met de Burmeeskleurige kittens word meestal niet verder gefokt. wel kunne er ook effen chocolate, blauwe of lilac kittens geboren worden. Deze zijn niet erkend. De meest gewenste oogkleur is koper, maar ook goudgele ogen zijn toegestaan.