Bengaal

Herkomst:
De herkomst van de Bengaal is een kruising van een huiskat en de Bengaalse tijgerkat (Asian Leopard cat). De eerste kruisingen zijn ontstaan in de Verenigde Staten eind jaren 50 door Jean Mill. De Bengaal is dus nog een vrij recent ontstaan ras. In de jaren ’60 werden Aziatische Luipardkatten in de Verenigde Staten geïmporteerd. Dit leidde tot experimentele kruisingen met gedomesticeerde rassen om behoud van hun natuurlijk schoonheid, het wilde temperament er uit te fokken. Het resultaat van een langdurig werk in het zorgvuldig uitzoeken van de ouder dieren om de wilde aspecten van zijn voorvaderen te behouden maar met het temperament van een sociale kat. De nakomelingen van deze kruisingen werden Bengalen genoemd, naar de wetenschappelijke naam van de Aziatische Luipaardkat: Prionailurus Bengalensis.

Patroon:
Bij de Bengaal bengaalse katonderscheiden we twee basispatronen: spotted / rosetted en marmer. Het spotted patroon bestaat uit ronde of driehoekige vlekken, die willekeurig of horizontaal geplaatst zijn. Rosetten zijn vlekken waarvan een gedeelte een warmere kleur heeft. Voorkeur wordt gegeven aan rozetten die duidelijk twee verschillende kleuren of kleurschakeringen hebben, zoals bijvoorbeeld een pootafdruk, speerpunt, donut of donut-achtige aftekening of samengeklonterde vlekken boven eenkleurige ondervlekken. Deze moeten horizontaal gerangschikt zijn. De vacht is glad en voelt zijdezacht aan.

Gemarmerd patroon
Brede horizontale strepen in verschillende tinten van een kleur en met een duidelijke aflijning. Ze mogen drie of meer kleurtinten hebben, achtergrondkleur, de marmer aftekening en een andere kleur voor de omlijning van die aftekeningen. Geen bulls-eye, dat is de ronde aftekening op de flanken zoals we kennen van bij de huiskat en de Brits Korthaar. Op de schouders een vlindertekening met vlekjes in de vleugels. Vanaf de vlindertekening tot aan de start loopt een ononderbroken lijn over de rug, met aan beide kanten een meestal iets bredere lijn die evenwijdig loopt aan deze middelste lijn.

Volgens verschillende artikels geschreven door Jean Mill, kwam de eerst marmer Bengaal voor in 1987. Aangezien er geen Aziatische Luipaardkatten zijn met een natuurlijk marmer patroon komt het marmer-gen voort van de gedomesticeerde katten die werden gebruikt bij het ontstaan en verdere ontwikkeling van het ras. Door de overweldigende populariteit en vraag van katten-keurmeesters en het brede publiek begon ze een campagne om het marmer patroon toe te voegen aan de rasstandaard.

Bengaal kitten
Bron: Lindsay Van Hulle http://silvermoonbengals.jimdo.com

De Zilver kleur:
Bij het ontstaan van het ras zijn voor de eerste generaties vaak zilver Egyptische Mau poezen gebruikt omdat ze een natuurlijk gespot patroon hebben, daardoor waren veel van de eerste Bengalen zilver kleurig. In de late jaren 1990 maakte men gebruik van de Amerikaanse Korthaar. Zo is uiteindelijk de zilver Begnaal ontstaan. Het is door deze kruising en toewijding door slechts een handvol fokkers dat de zilver Bengaal er nu zo uit ziet zoals we die nu kennen. Omdat de meeste fokkers echter warm gekleurde Bengalen prefereren is deze kleur zeer zeldzaam geworden, hoewel er nog steeds enkele fokkers nieuwe bloedlijnen creëren door gebruik te maken van o.a. de Egyptische Mau en de Amerikaanse Korthaar is de zilver Bengaal nog niet helemaal verdwenen.

Verder is de zilver kleur niet iets wat genetisch kan doorgegeven worden. De zilverkleur is afkomstig van het inhibitor-gen wat het pigment uit de vacht haalt bij gekleurde katten. Het zilvergen is dominant en maar één ouder hoeft zilver te dragen om het aan de kittens door te geven. Een bengaal draagt pas zilver wanneer hij werkelijk zilver van kleur is. Ze kunnen het niet recessief (onzichtbaar) met zich meedragen. Zilver kittens fokken is alleen mogelijk met minimaal één zilver ouder. Zilver Bengalen kunnen wel het black tabby gen recessief met zich meedragen. Dan spreek je over een heterozyghoot zilver. Twee heterozygoot zilver ouders kunnen dus zowel black tabby kittens, die dan geen zilver gen hebben, als zilver kittens krijgen. Een homozygoot zilver ouder krijgt alleen maar zilver kittens.

Verder bestaan er ook nog Bengalen in de kleur: (dit zijn nog niet erkende kleuren)
– Blauw
– Charcoal
– Melanistic