American Shorthair

Herkomst
American ShorthairHet wordt algemeen aangenomen dat de eerste kortharige, min of meer gedomesticeerde, katten met de ontdekkingsreizigers en kolonisten vanuit Europa in Amerika terecht zijn gekomen. Het was de gewoonte om katten mee te nemen op lange zeereizen, omdat ze zich meer dan nuttig konden maken door het schip vrij te houden van ongedierte. Eenmaal aan wal konden ze hun werk verderzetten op boerderijen. Weldra verspreidden ze zich over het hele Noord-Amerikaanse continent. Uit deze robuuste katten is de American Shorthair ontstaan, een raskat die is gefokt en geselecteerd met het oog op de natuurlijke schoonheid van een door velen zo gewoon gevonden boerenkat, zonder enige kruising met welk uitheems ras dan ook.

Karakter
Het karakter van de American shorthair is vergelijkbaar met dat van de Europese korthaar, wat inhoud dat de karakters onderling van elkaar verschillen. Wat deze katten echter gemeen hebben is dat ze speels zijn en dit tot op hoge leeftijd blijven. Wanneer u de American shorthair niet in de gelegenheid kunt stellen om zich buitenshuis uit te leven, strekt het tot aanbeveling om een flinke krabpaal aan te schaffen. American shorthairs zijn doorgaans gezonde en intelligente dieren die het goed kunnen vinden met soortgenoten en andere huisdieren.

Verzorging
De vacht van de American shorthair is eenvoudig te verzorgen, een wekelijkse kambeurt is voldoende om de vacht in optimale conditie te houden. Tijdens de rui kam je best 2 tot 3 maal per week.

Uiterlijke kenmerken
Lichaam
De American shorthair heeft een middelgroot, stevig gebouwd lichaam dat wat langer is dan hoog. De borst is flink en breed en de schouders zijn goed ontwikkeld. De gespierde poten zijn gemiddeld van lengte en hebben een zware beenderstructuur met krachtige, grote en ronde voeten. De staart heeft een gemiddelde lengte, is breed aan de basis en loopt aan het einde taps toe met een afgeronde punt.

Kop
De kop is rond, heeft volle wangen en is iets langer dan breed. De neus is gemiddeld van lengte met een lichte welving en de snuit heeft een vierkante vorm. De stevige kin is goed ontwikkeld en vormt van opzij gezien een rechte lijn met de bovenlip. De oren zijn middelgroot, ze staan wijd uiteen en hebben een afgeronde top. De ronde ogen staan ver uit elkaar en hebben een alerte en heldere uitdrukking.

Vacht
De glanzende vacht is kort en dik en kan naar gelang de vachtkleur en het seizoen hard of juist zacht aanvoelen. In de winter kan de vacht wat dikker en zwaarder zijn dan in de zomermaanden.

Kleurschakering
Omdat deze kat een natuurlijk boerenkattenras is en de invled van uitheeemse katten niet op prijs word gesteld, word het ras alleen in de zogenaamde natuurlijke kleuren gefokt, zoals onder meer zwart, rood, blauw en crème, al dan niet met witte aftekeningen en of tabbytekeningen en een zilveren ondervacht. Ook effen witte katten komen voor.
Kleuren als chocolate, burmese aftekeninge en points zijn niet toegestaan.
De oogkleur is afhankelijk van de kleur van de vacht, maar is meestal koperkleurig of groen. Witte katten kunnen ook blauwogig of odd-eyed zijn.